BERITA AGRIKOMODITI 2021

SUMBER: BERITA HARIAN, MS 44
31 DISEMBER 2021

SUMBER: BERITA HARIAN, MS 38
30 DISEMBER 2021Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin (tiga dari kiri) dan Nor Hizwan (kanan) mengagihkan Bantuan Prihatin MRC ketika Jelajah Agrikomoditi Keluarga Malaysia anjuran Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi di Kampung Kepah, Hulu Terengganu bulan lalu.


Kuala Lumpur: Majlis Getah Malaysia (MRC) memacu peralihan industri produk getah negara supaya serba moden dan mempunyai nilai tambah.
Agensi yang diwujudkan sejak April 2000 diberi nafas baharu pada September 2020 dan kini mengorak langkah menuju kecemerlangan melalui pelbagai inisiatif berkaitan reka bentuk dan pembangunan; automasi dan teknologi digital serta usaha mempromosi produk getah yang berkualiti dan diyakini untuk memperkukuhkan kedudukan produk getah negara dalam rantaian nilai global.


Harga penanda aras MSM mencecah paras penutup tertinggi dalam sejarah pada RM5,071 satu tan tahun ini - Foto Bloomberg


KUALA LUMPUR: Peningkatan harga sawit mungkin kekal sehingga awal 2022 apabila isu kekurangan pekerja yang meruncing di Malaysia dan hujan lebat di beberapa kawasan penanaman utama, menjejaskan pengeluaran minyak masakan yang paling banyak digunakan di dunia itu.
Ia boleh menyebabkan harga minyak sawit mentah (MSM) terus meningkat selepas mencecah paras tertinggi pada tahun ini apabila niaga hadapan penanda arasnya melonjak ke paras penutup tertinggi dalam sejarah pada RM5,071 satu tan.


KUALA LUMPUR: Iconic Worldwide Bhd mengumumkan anak syarikat milik penuhnya Iconic Medicare Sdn Bhd telah memperoleh pemberitahuan kebenaran prapasaran sebanyak 510(k) daripada Makanan Amerika Syarikat (AS) dan Pentadbiran Dadah (FDA) untuk memasarkan dan menjual sarung tangan nitril perubatan tanpa serbuk.
Pengarah Urusan Iconic Worldwide, Datuk Tan Kean Tet, berkata dengan kelulusan 510(K) yang diterima pada 14 Disember lalu, ia kini akan dapat mengedarkan sarung tangan gred perubatannya di seluruh AS.
"Kelulusan FDA adalah tepat pada masanya kerana kami baru sahaja memulakan operasi di kemudahan pembuatan peralatan pelindung diri (PPE) baharu kami untuk sarung tangan dan pelitup muka perubatan di Batu Kawan, Pulau Pinang.
"Menurut Persatuan Pengilang Sarung Tangan Getah Malaysia, permintaan global untuk sarung tangan dijangka mencecah 420 bilion helai tahun depan. Matlamat kami adalah untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya lima peratus daripada jumlah permintaan sarung tangan global dalam tempoh lima tahun, menyasarkan pasaran eksport seperti AS dan Eropah," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Iconic Worldwide adalah syarikat tersenarai di Bursa Malaysia yang terbabit terutamanya dalam pelancongan, pembangunan hartanah dan pembuatan PPE.
Selain daripada FDA Kean Tet, berkata pihaknya juga telah memperoleh pensijilan CE dan ISO untuk sarung tangan nitril dan pelitup muka perubatannya, yang kesemuanya akan membolehkan kumpulan mengeksport produknya ke seluruh dunia.
"Pada suku ketiga dan keempat tahun kewangan semasa, kami akan menghantar 500 juta sarung tangan getah ke Amerika Syarikat, Eropah, Afrika, Timur Tengah dan Asia Tenggara. Ini akan tiba masanya untuk kami merealisasikannya dalam akaun tahun kewangan 2022 kami," katanya.
Dalam pada itu beliau berkata, Iconic Worldwide turut merancang untuk mengadakan pembukaan besar-besaran untuk mempamerkan ciri moden kemudahan pembuatan dan jentera yang sangat automatik pada bulan depan.
Pembinaan kemudahan pembuatan PPE baharu bernilai RM200 juta untuk sarung tangan dan topeng muka perubatan sebelum ini telah siap pada 9 November 2021.
Kumpulan telah mula operasi enam talian bekas celupan berganda sarung tangan, dan menjelang Februari 2022, sejumlah 12 talian bekas celupan berganda sarung tangan dan 20 barisan pengeluaran pelitup muka perubatan akan dipasang dan ditauliahkan.

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2021/12/902529/iconic-dapat-kelulusan-fda-jual-sarung-di
Sumber: Berita Harian