faqcontact complaintssitemapintranet pdpk 

BERITA AGRIKOMODITI 2020

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang menaikkan harga sokongan getah sekerap melalui Insentif Pengeluaran Getah (IPG) kepada RM4 berbanding RM2.50 sekilogram ketika ini.

Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali, berkata ketika ini tuntutan IPG setiap tahun saja sudah mencecah RM100 juta.
"Harga IPG ini kita aktifkan ketika harga semasa untuk getah sekerap di bawah paras RM2.50, kita akan aktifkan (harga) kepada RM2.50, itu yang kita gunakan sekarang ini sebagai hadiah kerajaan kepada penoreh getah.

KUALA LUMPUR: Kerajaan melalui Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi telah meluluskan sejumlah RM10.537 juta setakat 6 Ogos, 2020, di bawah Skim Pinjaman Mudah Tanam Semula Pekebun Kecil Sawit (TSPKS) dan Skim Pinjaman Mudah Input Pertanian Pekebun Kecil Sawit (IPPKS).
Menterinya Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata kelulusan di bawah skim yang diperkenalkan pada Julai tahun lepas dengan peruntukan dana keseluruhan sebanyak RM550 juta itu melibatkan permohonan daripada 381 orang dengan keluasan tanah berjumlah 942.91 hektar.

KUALA LUMPUR: Seramai 321 Pekebun Kecil Sawit telah diluluskan Skim Pembiayaan Mudah Tanam Semula Pekebun Kecil Sawit (TSPKS) dan Skim Pembiayaan Mudah Input Pertanian Pekebun Kecil Sawit (IPPKS) sejak ia diperkenalkan sehingga awal Ogos ini.

Menurut Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Dato’ Dr Mohamad Khairuddin Aman Razali, sebanyak RM500 juta diperuntukkan untuk TSPKS dan IPPKS dengan RM10.573 juta telah diluluskan melibatkan 321 pekebun kecil sawit.

KUALA LUMPUR: Bekalan minyak sawit yang dijangka berkurangan akan terus menyokong harga minyak sawit mentah (MSM) untuk mencecah sehingga RM2,800 satu tan bulan ini, kata penganalisis.
Harga MSM telah mengukuh melebihi 19 peratus sepanjang bulan lalu kepada RM2,853 satu tan metrik.
"Kami menjangkakan harga MSM akan didagangkan sekitar RM2,400-RM2,800 satu tan pada Ogos berikutan situasi kekurangan stok pada masa ini dan pada purata RM2,300 satu tan untuk 2020," kata CGS-CIMB Securities.

PEKAN – Industri kenaf dijangka terus berkembang maju sehingga mampu menjadi sumber baharu yang menyumbang kepada pendapatan negara.
Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr. Mohd. Khairuddin Aman Razali berkata, pihaknya berkeyakinan terhadap potensi industri tersebut boleh dipertingkatkan melalui usaha dilakukan pada masa ini.
Menurut beliau, antara usaha yang dilaksanakan bagi menggalakkan pertumbuhan industri kenaf ialah dengan membangunkan Pusat Industri Kenaf di kawasan seluas 2.02 hektar di Tebu Hitam, Rompin dekat sini.