KENYATAAN MEDIA
MTC SEDIA DANA PEMBANGUNAN RM28.3 JUTA UNTUK INDUSTRI KAYU-KAYAN


1. Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, YB Dato' Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali hari ini meluangkan masa bertemu dengan para pemain industri kayu-kayan pada Sesi Dialog Bersama Industri Pekayuan dan Majlis Iftar di Kuala Lumpur. Majlis yang dianjurkan
Majlis Kayu-Kayan Malaysia (MTC) ini diadakan bersempena program Jerayawara MTC 2021 untuk memberi penerangan tentang perkembangan pasaran terkini di samping langkah dan usaha mengukuhkan lagi kedudukan industri perkayuan yang merupakan antara penyumbang utama kepada eksport komoditi negara.

2. Program ini merupakan acara tahunan MTC untuk berinteraksi secara lebih dekat dengan industri kayu-kayan di peringkat negeri. YB Menteri juga dijadual bertemu dengan pemain industri kayu-kayan di peringkat negeri di dalam sesi yang sama bermula dengan Melaka (6 Mei), Seberang Jaya, Pulau Pinang (7 Mei) dan Johor Bahru, Johor (10 Mei).

3. Sebagai agensi berkaitan perkayuan di bawah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK), MTC telah memperuntukkan sebanyak RM28.3 juta bagi dana pembangunan agar industri kayu-kayan lebih berdaya saing. Sebagai subsektor ketiga terbesar selepas sawit dan getah, prestasi eksport kayu-kayan negara sehingga Februari 2021 mencatatkan nilai sebanyak RM3.78 bilion, penurunan sebanyak 3.3 peratus berbanding tempoh sama pada 2020 berikutan kesan pandemik COVID-19.

4. MTC telah mengambil beberapa initiatif baru bagi membantu para pemain industri iaitu:
(a) Young Entrepreneur Society (YES), sebuah program yang direka untuk membantu peralihan kepimpinan pengasas kepada pengganti dalam industri perkayuan.
(b) Program Penempatan Jurutera dan Latihan Prasiswazah dalam Industri Kayu Kayan 2021 (EPIP).
(c) TimbeReality, sebuah program khusus untuk mempromosikan produk kayu Malaysia di platform maya.
(d) Program Inkubator Reka Bentuk 2.0, program yang menghubungkan pereka/arkitek tempatan dengan syarikat berasaskan kayu dan perabot untuk menghasilkan produk kayu dan perabot bernilai tinggi buatan Malaysia; (e) Program Keusahawanan Pemasaran Digital (f) Program Bantuan Eksport (EAP).

5. Sempena Ramadan dan Aidilfitri yang bakal tiba, YB Menteri turut menyampaikan sumbangan MTC kepada Pertubuhan Pendidikan dan Kebajikan Al-Munir Malaysia serta Pertubuhan Kebajikan Nur Hati Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. KPPK berharap program seperti ini dapat mengeratkan kerjasama MTC dengan pemain industri perkayuan di seluruh negara di samping merancakkan lagi sektor kayu-kayan negara.

KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI
Kuala Lumpur
3 Mei 2021