KENYATAAN MEDIA
SUMBANGAN KEPADA PETUGAS BARISAN HADAPAN UNTUK MEMERANGI COVID-19

3 APRIL 2020


mpma sumbangan

1. Pada 3 Mac 2020, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) telah menerima kunjungan Persatuan Pekilang Papan Lapis Malaysia (MPMA) di bawah industri komoditi perkayuan.

2. Perjumpaan tersebut adalah kunjungan hormat kepada Menteri Perusahaan Peladangan dan Komoditi, YB Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali di samping memberikan sumbangan kewangan dalam usaha memerangi COVID-19.

3. MPMA memberikan sumbangan kewangan berjumlah RM500,000 menerusi MPIC untuk disampaikan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia, petugas barisan hadapan dan kepada rakyat yang terjejas menerusi pusat khidmat wakil rakyat dan NGO.

4. Sumbangan berkenaan adalah kutipan daripada 78 ahli/pekilang di bawah MPMA seluruh Malaysia dengan jumlah anggaran seramai 120,000 orang pekerja yang menghasilkan nilai eksport papan lapis berjumlah RM3.4 bilion pada tahun lepas. Antara pengimport papan lapis ini adalah Jepun, Timur Tengah, Amerika Syarikat, Eropah dan lain-lain negara.

5. MPIC berharap sumbangan daripada MPMA mampu meringankan lagi beban Kementerian Kesihatan Malaysia dan petugas barisan hadapan, sekaligus mampu menghentikan wabak COVID-19.

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi PUTRAJAYA
3 April 2020

Lampiran Maklumat MPMA
Persatuan Pengkilang Papanlapis Malaysia 19D 19th floor, PGRM, Pudu Ulu, Cheras, KL

Senarai delegasi MPMA
1. Datuk Wira Sheikh Othman Rahman Pengerusi MPMA
2. Datuk Chua Hock Gee Timbalan Pengerusi MPMA
3. Encik Hoh Cheon Fatt @ Ho Khoy Lim Ketua Projek
4. Encik Tan Chong Yin Setiausaha Eksekutif
5. Encik Cheong Hok An Bendahari Persatuan