mpi
KENYATAAN MEDIA


YANG BERHORMAT PUAN TERESA KOK SUH SIM, MENTERI INDUSTRI UTAMA
PERASMIAN PERSIDANGAN INDUSTRI GETAH KEBANGSAAN 2018
TH HOTEL, ALOR SETAR, KEDAH
10 JULAI 2018

1. YB Puan Teresa Kok Suh Sim, Menteri Industri Utama pada hari ini telah merasmikan Persidangan Industri Getah Kebangsaan 2018 anjuran Lembaga Getah Malaysia (LGM) dengan tema ‘Getah Kita, Masa Depan Kita’ bertempat di TH Hotel, Alor Setar, Kedah.

2. Turut hadir di majlis ini ialah YB Tuan Shamsul Iskandar bin Md. Akin, Timbalan Menteri Industri Utama, YBhg. Datuk Zurinah Pawanteh, Ketua Setiausaha Kementerian Industri Utama, Dr. Zairossani bin Mohd. Nor, Ketua Pengarah LGM dan YBhg. Dato’ Wan Ahmad Shabri Zainuddin Wan Mohamad, Ketua Pengarah RISDA

3. Objektif utama penganjuran persidangan kali ini adalah untuk menyampaikan maklumat terkini mengenai pemindahan teknologi, amalan pertanian baik dan membincangkan isu-isu semasa dalam industri getah. Persidangan ini juga merupakan medan perbincangan dua hala antara LGM dan golongan sasar untuk berbincang dan menyelesaikan isu-isu dari akar umbi secara terus.

4. Majlis ini dihadiri oleh 250 orang peserta termasuk pekebun kecil, pemproses, usahawan getah dan juga mereka yang terlibat secara langsung dalam industri getah.

5. Persidangan selama dua hari ini melibatkan sejumlah 25 sesi pembentangan kertas kerja yang menyentuh topik-topik berhubung penyelidikan, pembangunan, pengembangan teknologi dan usahawan dalam industri getah negara. Pembentang kertas kerja pula merupakan pakar-pakar industri getah daripada agensi penyelidikan dan pembangunan, agensi pelaksana kerajaan dan swasta serta pemproses dan pengilang produk berasaskan getah.

Kementerian Industri Utama
6 Julai 2018