SIARAN MEDIA 2017

KENYATAAN MEDIA
YB DATUK SERI MAH SIEW KEONG
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI


CADANGAN PENUBUHAN JAWATANKUASA KHAS EKONOMI DAN TEKNIKAL SAWIT ANTARA MALAYSIA-EU 
23 NOVEMBER 2017

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong telah turut menyertai delegasi rasmi Kerajaan Malaysia ke Rundingan Tahunan antara Malaysia dan Indonesia ke-12 yang telah berlansung di Kuching, Sarawak pada 22hb November 2017.

2. Semasa mesyuarat tahunan tersebut, delegasi daripada Malaysia yang diketuai oleh YAB Dato’ Sri Mohd. Najib Tun Razak telah membangkitkan isu berkenaan sekatan perdagangan yang sedang hangat dibahaskan oleh ahli-ahli parlimen Kesatuan Eropah (EU) terhadap minyak sawit.

3. Datuk Seri Mah Siew Keong menyifatkan kenyataan bersama yang oleh Perdana Menteri Malaysia dan Presiden Republik Indonesia adalah lambang sebuah pendirian kukuh dan amat bertepatan waktu bagi mempertahankan kepentingan sektor sawit kedua-dua negara.

4. Ketika persidangan tersebut, YAB Dato’ Sri Mohd. Najib Tun Razak telah menegaskan bahawa Malaysia dan Indonesia bersedia dan bersetuju untuk menggunakan segala platform yang ada untuk memastikan bahawa tindakan ahli-ahli Parlimen EU tersebut dapat dikekang secara saksama.

5. Oleh yang demikian, Datuk Seri Mah Siew Keong menyeru ahli-ahli Parlimen Kesatuan Eropah untuk menilai semula pendirian mereka terhadap sektor sawit kerana tindakan untuk mendiskriminasikan sawit adalah bertentangan dengan komitmen EU terhadap prinsip perdagangan bebas World Trade Organisation (WTO) dan juga bakal menggugat hubungan baik antara EU dan negara-negara pengeluar minyak sawit dunia, terutamanya Malaysia dan Indonesia.

6. Dalam hal ini, selepas pertemuan khas bersama salah seorang ahli parlimen EU, MEP Daniel Hannan, di Kuala Lumpur pada tanggal 17hb November 2017, Datuk Seri Mah Siew Keong berhasrat untuk mengumumkan bahawa Kerajaan Malaysia bercadang untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas Ekonomi dan Teknikal Sawit antara Malaysia-EU, yang turut bakal dianggotai oleh perwakilan khas daripada kedutaan negara-negara EU di Malaysia, bagi mengimbangi perbahasan berkenaan isu minyak sawit,

7. Penubuhan Jawatankuasa Khas tersebut adalah penting untuk memperkasakan peranan para perwakilan kedutaan negara-negara EU di Malaysia bagi memastikan bahawa maklumat yang disebarkan ke negara-negara EU adalah tepat dan tidak berat sebelah.

8. Cadangan penubuhan jawatankuasa khas tersebut juga membuktikan keterbukaan serta komitmen berterusan Kerajaan Malaysia untuk berkerjasama bersama negara-negara EU dalam isu-isu berkenaan pembangunan sektor sawit secara lestari dan mampan.

9. Kesimpulannya, Datuk Seri Mah Siew Keong menegaskan bahawa publisiti negatif berterusan berkenaan minyak sawit bakal merencatkan pertumbuhan ekonomi kedua-dua negara yang bergantung kepada eksport minyak sawit dan produk berasaskan sawit.

10. Publisiti negatif ini akan menjejaskan permintaan terhadap minyak sawit global dan bakal memberikan impak negatif secara tidak lansung terhadap kejatuhan harga komoditi sawit dunia.

11. Oleh yang demikian, Kerajaan melalui Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) serta agensi-agensi berkenaan sawit mengambil perhatian serius akan perkembangan semasa di Parlimen EU dan akan terus komited untuk membela kepentingan lebih daripada 650,000 para pekebun sawit dalam negara.


YB DATUK SERI MAH SIEW KEONG

MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI MALAYSIA
23 NOVEMBER 2017

Datuk Seri Mah Siew Keong bersama Ahli Parlimen Kesatuan Eropah, MEP Daniel Hannan, Pengerusi MPOB, YB Datuk Seri Ahmad Bin Hamzah dan Ahli Parlimen Simpang Renggam, YB Datuk Liang Teck Meng.

 

KENYATAAN MEDIA
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI
DATUK SERI MAH SIEW KEONG


WOOD AND BIOFIBER INTERNATIONAL CONFERENCE 2017 (WOBIC2017)
21 NOVEMBER 2017, BANGI

1. Pada pagi ini, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong telah merasmikan persidangan antarabangsa, Wood and Biofibre International Conference 2017 (WOBIC 2017).

2. Persidangan ini dianjurkan oleh Universiti Putra Malaysia (UPM) bermula 21 sehingga 23 November 2017 di Hotel Bangi-Putrajaya, Bangi, Selangor.

3. Persidangan peringkat antarabangsa ini bertemakan “Lignocellulose for Future Bioeconomy” dan bertujuan untuk mengumpulkan hasil penyelidikan serta inovasi terkini berkaitan produk serta teknologi kayu, biofiber dan biojisim.

4. Persidangan ini telah menarik seramai hampir 200 peserta daripada 10 buah negara termasuk Kanada, Jepun, Belanda, Korea, China, Mesir, India, Indonesia, Tunisia dan Malaysia.

5. Penganjuran WOBIC 2017 ini juga melibatkan kerjasama pelbagai Kementerian termasuk Agensi di bawah MPIC seperti Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) serta Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN).

6. Bagi tempoh Januari sehingga September 2017, sumbangan Industri Perkayuan kepada pendapatan eksport negara telah melebihi RM17 bilion, peningkatan sebanyak 6 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lalu.

7. Oleh yang demikian, penganjuran WOBIC 2017 ini adalah bukti komitmen berterusan Kerajaan untuk membangunkan industri perkayuan negara melalui sumber biomas kerana ia merupakan sumber pertumbuhan ekonomi baharu yang mesra alam.

8. Sebagai contoh, antara aspek yang diberi fokus oleh Kerajaan kini adalah pembangunan batang kelapa sawit (OPT).

9. Sepanjang tahun 2016, industri sawit negara telah menghasilkan 6.3 juta tan batang kelapa sawit kering yang berpotensi digunakan sebagai sumber alternatif bahan mentah bagi industri kayu.

10. Penggunaan OPT daripada sumber sawit mampu mengurangkan kebergantungan terhadap bahan mentah utama seperti kayu tropika dan kayu getah. Selain itu, ia juga dapat memastikan tanaman sawit digunakan sepenuhnya secara optimum.

11. Kesimpulannya, kerajaan berharap agar melalui penganjuran WOBIC 2017 serta kerjasama penyelidikan yang dijalankan dengan pihak UPM, sebuah pendekatan baharu bagi merancakkan pembangunan bahan mentah alternatif terutama OPT dapat dilaksanakan.

12. Kerajaan juga yakin bahawa produk biofiber dan bahan mentah alternatif seperti OPT dapat dimanfaatkan sebagai sumber ekonomi baharu dan menyeru semua pihak mengambil peluang ini dalam memacu pembangunan industri biomas negara.

 

EXPORT EARNING FROM COMMODITY SECTOR (JAN. – SEP. 2017)

 

 Jan. – Sep.

2016

(RM billion)

 Jan. – Sep.

2017

(RM billion)

 Different 

(%)
 Total Export

Commodity
 RM88 billion  RM105 billion

 Increase

18%

EXPORT OIL PALM, RUBBER AND TIMBER INDUSTRY

 

 Jan. – Sep.

2016

(RM billion)

 Jan. – Sep.

2017

(RM billion)

 Different

(%)

 Oil Palm  RM49 billion  RM58 billion  19%
 Rubber  RM18 billion  RM24 billion  35%
 Timber  RM16 billion  RM17 billion  6%

KENYATAAN MEDIA
YB DATUK SERI MAH SIEW KEONG
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI


PROGRAM PEMIMPIN BERSAMA RAKYAT DAN PENYERAHAN BANTUAN MUSIM TENGKUJUH
KEPADA PEKEBUN KECIL DAN PENOREH GETAH OLEH YANG AMAT BERHORMAT PERDANA MENTERI MALAYSIA
DATARAN KEDA, TAMAN TERATAI, JALAN LANGGAR,
06500 ALOR SETAR, KEDAH
30 OKTOBER 2017 (ISNIN)

1. YAB Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia akan melancarkan pembayaran Bantuan Musim tengkujuh di negeri Kedah Darul Aman pada 1 November 2017. Semasa lawatan tersebut, beliau akan merasmikan Majlis Penyerahan Bantuan Musim Tengkujuh Kepada Pekebun Kecil dan Penoreh Getah di Dataran KEDA, Taman Teratai, Jalan Langgar, Alor Setar, Kedah. Program ini diadakan sempena pembayaran Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) mulai pada 1 November 2017 di seluruh negara.

2. Kerajaan amat prihatin ke atas kebajikan para pekebun kecil dan penoreh getah di seluruh negara. Dalam Bajet 2018 yang dibentangkan oleh YAB Perdana Menteri, Kerajaan akan meneruskan pemberian Bantuan Musim Tengkujuh dengan peruntukan sebanyak RM261 juta pada tahun 2018.

3. Antara acara yang disediakan semasa Program ini adalah penyampaian BMT secara simbolik kepada 10 orang pekebun kecil dan penoreh getah daripada kawasan Kedah, penyampaian Anugerah Pekebun Kecil Terbaik dan Pameran ‘Teknologi dan Inovasi Peningkatan Produktiviti Pekebun Kecil Getah’.

4. Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) ini telah pertama kali diperkenalkan Kerajaan semasa pembentangan Bajet 2017 sebanyak RM200 sebulan pada November dan Disember 2017 serta Januari 2018 bagi membantu para pekebun kecil dan penoreh getah di seluruh negara. Objektif pemberian BMT adalah bagi memastikan kebajikan para pekebun kecil dan penoreh getah terpelihara sewaktu musim tengkujuh.

5. Sehingga 13 Oktober 2017, seramai 500,730 pekebun kecil dan penoreh getah telah berdaftar untuk menerima BMT yang terdiri daripada 394,513 kebun matang dan 106,217 kebun tidak matang.

6. Sehubungan itu, MPIC dengan segala hormatnya menjemput orang ramai terutamanya para pekebun kecil dan penoreh getah untuk hadir ke Program Pemimpin Bersama Rakyat dan Penyerahan Bantuan Musim Tengkujuh Kepada Pekebun Kecil dan Penoreh Getah.

DATUK SERI MAH SIEW KEONG
Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi, Putrajaya.
30 Oktober 2017

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong beramah mesra bersama perwakilan Persatuan Kebangsaan Pekebun-pekebun Kecil Mlaaysia (NASH) selepas merasmikan Mesyuarat Agung Dwi-Tahunan NASH 2017

KENYATAAN MEDIA
KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI


IBU SEGALA BAJET: PENGIKTIRAFAN DAN SUNTIKAN SEMANGAT KEPADA SEKTOR KOMODITI
SABTU, 28 OKTOBER 2017

1. Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) merakamkan sekalung penghargaan kepada YAB Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan atas pengiktirafan tinggi beliau terhadap sumbangan industri perladangan dan komoditi negara dalam pembentangan Bajet 2018 di Dewan Rakyat pada 27 Oktober 2017.

2. Pengiktirafan tinggi YAB Perdana Menteri ini telah dizahirkan melalui pengumuman bersejarah, jumlah peruntukan tertinggi kepada golongan pekebun kecil pertanian negara yang berjumlah RM6.5 bilion melalui Bajet 2018. Pengumuman ini bukan sahaja merupakan berita gembira yang bakal memanfaatkan lebih daripada 1.3 juta para pekebun kecil komoditi di seluruh negara, malah merupakan tanda penghargaan kerajaan terhadap sumbangan berterusan mereka selaku nadi ekonomi negara.

3. Bagi tempoh Januari hingga Ogos 2017, eksport sektor komoditi negara telah mencatatkan peningkatan yang membanggakan sebanyak 21%, mencecah nilai RM93 bilion, berbanding tempoh yang sama bagi tahun lalu dan turut menyumbang 15% kepada jumlah keseluruhan eksport negara. Untuk tahun 2017, MPIC percaya bahawa eksport sektor komoditi akan melebihi RM130 billion.

4. Oleh yang demikian, MPIC percaya bahawa Belanjawan 2018 bakal memberikan suntikan semangat kepada sektor komoditi untuk terus menjadi penyumbang eksport bersih (net exporter) terbesar negara untuk tahun 2018 dan bakal kekal menjadi peneraju utama ekonomi negara melampaui agenda Transformasi Nasional 2050 (TN50).

5. Untuk itu, melalui pelbagai program dan inisiatif yang teliti, MPIC amat komited untuk meneruskan usaha-usaha memperkukuhkan pertumbuhan industri komoditi dan meningkatkan sumbangan sektor komoditi kepada pendapatan negara.

6. Bagi menyokong Petunjang Pertama Bajet 2018: “Merancak Pelaburan Perdagangan dan Industri”, antara peruntukan yang disediakan untuk melaksanakan program-program utama adalah seperti berikut:

(i) hampir RM460 juta diperuntukan bagi kebajikan pekebun-pekebun kecil getah melalui Program Bantuan Musim Tengkujuh yang akan memberi manfaat kepada 500 ribu pekebun kecil dan juga untuk program penanaman semula getah serta penyediaan kemudahan infrastruktur untuk pengeluaran latex.

(ii) sebanyak RM140 juta diperuntukkan bagi program pembangunan dan penanaman semula kelapa sawit termasuk promosi; dan

(iii) sejumlah RM100 juta disediakan sebagai pinjaman dengan 70% jaminan Kerajaan bagi mengautomasi pengeluaran perabot tempatan untuk tujuan eksport.

7. Selain daripada itu, MPIC juga komited untuk meneruskan program-program sedia ada yang bersifat mesra pekebun kecil di bawah peruntukan pembangunan berjumlah RM497.3 juta yang diumumkan melalui Bajet 2018.
8. Peruntukan pembangunan ini adalah meliputi pemberian pelbagai bantuan serta insentif, termasuk input pertanian dan menaik taraf jalan ladang untuk pekebun-pekebun kecil komoditi di seluruh negara.

9. Dalam hal berlainan, bagi meningkatkan usaha-usaha automasi dan mekanisasi disektor perladangan komoditi, MPIC turut menyambut baik dua insentif yang telah diumumkan melalui Petunjang Keenam: “Mempersiaga Revolusi Perindustrian Keempat dan Ekonomi Digital & Ekonomi Baharu” yang turut bakal meningkatkan daya saing dan kemampuan sektor hiliran komoditi negara. Insentif-insentif tersebut adalah;

(i) Pelanjutan tempoh pemberian insentif Elaun Modal dipercepatkan (Accelerated Capital Allowance) terhadap infrastruktur automasi bagi sektor pembuatan sehingga tahun 2020; dan

(ii) Pemberian insentif Elaun Modal Dipercepatkan (Accelerated Capital Allowance) sebanyak 200% untuk sektor pengilangan dan sektor perkhidmatan.

10. Kesimpulannya, bertepatan dengan tema Bajet 2018 ini, MPIC yakin program-program dan initiatif-inisiatif yang telah dirancang akan berupaya mengekalkan prestasi sektor perladangan dan komoditi sebagai penyumbang besar kepada pembangunan ekonomi negara dan pemangkin kepada peningkatan pendapatan rakyat luar bandar.

DATUK SERI MAH SIEW KEONG
Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Putrajaya
28 Oktober 2017


KENYATAAN MEDIA
YB DATUK SERI MAH SIEW KEONG
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI


 

SEMPENA SAMBUTAN ULANG TAHUN KE-10 LEMBAGA LADA MALAYSIA DAN PESTA LADA TAHUN 2017
DI HOTEL IMPERIAL & BOULEVARD SHOPPING MALL, KUCHING
13 OKTOBER 2017

1. Sebentar tadi saya telah merasmikan Sambutan Ulang Tahun Ke-10 Lembaga Lada Malaysia (MPB) dan Pesta Lada 2017 yang telah dianjurkan dengan jayanya oleh MPB. Saya berasa amat berbesar hati melihat kehadiran dan sambutan yang diberikan oleh warga MPB khususnya dan orang awam amnya yang datang dari pelusuk negeri di Sarawak untuk bersama-sama memeriahkan program yang akan diadakan selama tiga (3) hari bermula hari ini sehingga 15 Oktober 2017.

2. Selama sedekad penubuhan MPB tersebut, pelbagai cabaran telah ditempuhi dan begitu juga dengan kejayaan yang telah dicapai dan diraih oleh agensi ini. MPB memainkan peranan dan fungsi yang penting dalam usaha pihak kerajaan hendak meningkatkan taraf sosio-ekonomi penduduk di luar bandar.

3. Kementerian berkeyakinan bahawa MPB dapat menjulang industri lada negara ke tahap yang lebih tinggi melalui pelaksanaan program dan aktiviti yang bersepadu dan menyeluruh serta diiringi dengan sokongan yang padu daripada Kerajaan Persekutuan termasuk kerajaan negeri dan golongan pekebun kecil lada bagi menggalakkan lebih ramai golongan sasaran untuk mengusahakan tanaman lada dengan lebih giat lagi.
4. Sehingga kini, jumlah pekebun lada di Malaysia telah mencecah seramai 29,614 orang dan 98% daripadanya adalah terdiri daripada pekebun lada di Sarawak. Untuk tahun 2017, keluasan tanaman lada di Malaysia adalah dijangka akan mencecah 17,100 hektar dan jumlah pengeluaran lada kira-kira 31,000 tan metrik berbanding keluasan seluas 16,768 hektar pada tahun 2016 dengan jumlah pengeluaran sebanyak 29,245 tan metrik.

5. Untuk tahun 2016, eksport produk berasaskan lada keluaran negara adalah bernilai RM490 juta. Destinasi eksport produk berasaskan lada tersebut adalah seperti negara Jepun, China, Hong Kong, Korea Selatan, Taiwan dan Singapura. Produk berasaskan lada keluaran negara juga telah dieksport ke benua yang lain seperti ke Eropah, Amerika, Australia dan New Zealand. Jumlah eksport bagi tahun ini dijangkakan meningkat kepada 15,000 tan metrik berbanding sebanyak 12,199 tan mertrik untuk tahun 2016.

6. Nilai eksport lada negara bagi tempoh tujuh bulan pertama (Januari – Julai) tahun 2017 adalah sebanyak 5,851 tan metrik yang juga bernilai RM180.4 juta. Negara Jepun merupakan destinasi eksport utama dalam tempoh tujuh bulan pertama (Januari – Julai) tahun 2017. Sebanyak 1,580 tan lada (atau 27% daripada jumlah eksport lada) telah dieksport ke Jepun.

7. Sejurus selepas itu, saya turut berkesempatan untuk merasmikan Buku Resipi Lada bertajuk “Sarawak Pepper for Your Palate” yang mengandungi pelbagai jenis resipi masakan yang berasaskan lada. Buku resipi berkenaan mengandungi 25 resipi masakan tempatan dan antarabangsa dan telah dihasilkan dengan kerjasama oleh tiga (3) orang pakar kulinari daripada UCSI University.
8. Saya juga berkesempatan untuk merasmikan satu aplikasi yang dikenali sebagai “Dr. Lada”, iaitu aplikasi dalam talian hasil ciptaan sekumpulan pegawai penyelidik MPB. Aplikasi ini dibangunkan dengan tujuan untuk menyalurkan maklumat dan penyelesaian secara “maya” kepada para pekebun berkaitan penyakit-penyakit yang biasa menyerang tanaman lada. Tahniah dan syabas saya ucapkan kepada MPB kerana berjaya mengaplikasikan perkembangan teknologi pada masa kini demi kemudahan kepada kumpulan sasar. Dengan adanya aplikasi seperti ini, ianya sedikit sebanyak dapat menjimatkan masa serta dapat memberikan penyelesaian atau maklum balas segera kepada para pekebun yang memerlukannya.

9. Program pada hari ini akan diakhiri dengan lawatan ke tapak pameran yang menempatkan pelbagai aktiviti yang menarik seperti pameran, demo masakan, pertandingan dan lain-lain lagi. Saya amat gembira dan berbesar hati melihat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai yang berkunjung ke Pesta Lada 2017 kali ini.

10. Saya berharap agar Pesta Lada ini dapat diteruskan pada masa hadapan bagi meraikan usaha dan penat-lelah pekebun-pekebun lada yang merupakan sebahagian daripada penyumbang kepada kejayaan Malaysia sebagai negara pengeluar lada ke-5 dunia. Pesta Lada ini juga dilihat dapat dijadikan menjadi platform oleh MPB untuk memperkenal dan mempromosikan lagi industri lada di negara ini kepada pihak umum dan juga antarabangsa.

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi
13 Oktober 2017

 

Gambar 1: Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC), YB Datuk Seri Mah Siew Keong menyempurnakan gimik pelancaran sempena Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-10 Lembaga Lada Malaysia dan Pesta Lada 2017. Hadir sama Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas (tiga dari kiri).

Gambar 2: Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC), YB Datuk Seri Mah Siew Keong melancarkan Aplikasi Mudah Alih Bagi Tanaman Lada Hitam sempena Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke-10 Lembaga Lada Malaysia dan Pesta Lada 2017.