KUALA LUMPUR: Langkah Pertubuhan Pengilang Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA) memandang industri bukan perubatan sebagai pemacu permintaan masa depan bagi sarung tangan gred bukan perubatan disifatkan sebagai tepat.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin, berkata pembukaan semula sempadan Malaysia sejak April 1 lalu juga akan merangsang pemulihan ekonomi dengan kesan limpahan ke atas sektor seperti pelancongan, pembuatan dan makanan dan minuman (F&B).

Memetik kenyataan Presiden MARGMA, Dr Supramaniam Shanmugam, katanya pembuat sarung tangan sedar terdapat industri yang sangat memerlukan bahan itu, tetapi langkah ke arah ini tidak diutamakan masa kini.

"Pengeluar sarung tangan patut menukar fokus mereka bukan hanya bekerjasama dengan industri berkenaan, tetapi juga menjadikan mereka pelanggan memandangkan COVID-19 mencetuskan kesedaran tentang kepentingan kebersihan untuk mencegah pencemaran atau membendung penularan penyakit

Sarung tangan pakai buang bergred bukan perubatan terdapat dalam pelbagai saiz, warna, ketebalan dan tekstur. Ia juga wujud dalam pelbagai perniagaan seperti dalam bisnes tatu, makmal dan pusat jagaan kanak-kanak," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zuraida berkata, permintaan dalam industri F&B sangat terhad, namun dalam tempoh lapan hingga 10 tahun ini, ia menyaksikan peningkatan pada tahap kesedaran dalam kalangan pemain industri dan pengguna berkisar kepada tahap kebersihan.

Sarung tangan juga digunakan dalam industri elektronik semikonduktor untuk melindungi komponen elektrik atau elektronik daripada pencemaran," katanya.

Zuraida berkata, semua harus menerima hakikat bahawa tidak lagi mungkin untuk setiap stok sarung tangan yang disentuh untuk bertukar menjadi emas seperti berlaku pada kemuncak pandemik COVID-19 pada 2020.

"Senario semasa kemuncak pandemik mendorong pertumbuhan industri ini dengan pemain baharu, tetapi ini tidak mungkin berulang terutamanya apabila dunia beransur beralih ke fasa endemik.

"Walaupun begitu, kita tidak boleh berdiam diri dan membiarkan peluang yang ada berlalu begitu sahaja. Kita perlu menjadi kreatif untuk meneroka cara dan kaedah baharu untuk menjadikan industri ini berkembang semula dan mencatatkan keuntungan walaupun bukan pada kadar apabila permintaan melonjak naik dan harga jualan purata mencapai paras rekod tertinggi," katanya.

Beliau turut berkongsi pengalaman melawat 10 negara termasuk Mesir, Qatar, Pakistan dan Turki untuk mempromosikan komoditi negara dan membuka pasaran baharu.

"Semasa lawatan ini, beberapa memorandum persefahaman (MoU) ditandatangani dan saya juga mengambil kesempatan menepis beberapa dakwaan terhadap komoditi negara dan memberi fakta yang betul.

"Kementerian juga akan melakukan segala yang mampu untuk membantu pengeluar tempatan mendapatkan pasaran baharu dan melebarkan sayap mereka kepada sektor bukan perubatan, termasuklah bekerjasama rapat dengan pemain industri tempatan," katanya.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/05/951975/teroka-pasaran-sarung-tangan-getah-dalam-industri-bukan-perubatan
SUMBER: BERITA HARIAN