Stok simpanan minyak sawit Malaysia tidak akan melebihi 1.8 juta tan menjelang akhir 2021 - Foto hiasan


KUALA LUMPUR: Maybank Investment Bank (Maybank IB) Research mengekalkan saranan positif ke atas sektor perladangan serantau berdasarkan jangkaan bahawa peningkatan harga minyak sawit mentah (MSM) melebihi paras RM3,000 dalam masa terdekat.
Memetik pandangan veteran industri, Datuk Yeo How, cabang penyelidikan Maybank Investment Bank Bhd itu berkata harga MSM dijangka kekal positif berikutan keadaan bekalan global yang terhad selain jangkaan pemulihan pengeluaran minyak sawit pada separuh kedua 2021 yang sukar direalisasikan.


Maybank IB Research sebelum ini menganjurkan sesi prospek harga komoditi itu dengan Yeo yang juga presiden penggiat minyak sawit global, Apical Group, bagi mendapatkan pandangan beliau.
"Walaupun tidak menyatakan harga sasaran secara khusus, namun Yeo berpendapat harga MSM tidak mungkin di bawah paras RM3,000 satu tan pada masa terdekat, malah ia sedang menjejaki petunjuk harga minyak saingan.
"Bagi minyak sawit, beliau percaya stok simpanan Malaysia tidak akan melebihi 1.8 juta tan menjelang akhir tahun ini," katanya dalam nota penyelidikan.
Maybank IB Research berkata, Yeo juga berpendapat bahawa pasaran tidak akan menyaksikan pemulihan minyak sawit lebih kukuh pada separuh kedua 2021 sebagaimana diunjurkan sebelum ini, berikutan faktor hujan lebat sejak setahun lalu.
Menurutnya, ini juga sebahagian besarnya disebabkan oleh pekebun kecil yang kurang melakukan usaha pembajaan sejak 2018.
Maybank IB Research berkata secara keseluruhannya, aspek dinamik penawaran dan permintaan turut menyokong harga bagi 2022.
"Namun, kebimbangan beliau (Yeo) adalah dari segi ketidaktentuan cuaca serta dasar kerajaan," katanya.
-BERNAMA

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2021/07/836105/harga-msm-perkukuh-tinjauan-sektor-perladangan
Sumber: Berita Harian