BERITA AGRIKOMODITI 2024

KUALA LUMPUR: Industri minyak sawit perlu mengkaji penggunaan semula sisa sebagai stok suapan penting untuk bahan api penerbangan mampan (SAF), di luar penggunaan tradisional minyak sawit, kata Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Liew Chin Tong.

Beliau menekankan keperluan untuk industri minyak sawit serta sektor bukan penerbangan lain menyumbang kepada kedudukan Malaysia di barisan hadapan dalam landskap bahan api mampan.

"Ini juga peluang untuk kita menghubungkan industri Malaysia dengan seiring, supaya kita bukan sahaja membekalkan untuk rantaian bekalan global, malah menghasilkan lebih banyak inovasi dan produk tempatan yang pada akhirnya relevan di peringkat global," katanya dalam ucapan perasmian Simposium Penerbangan Mampan MyAero 2024 di sini pada Selasa.

Liew turut menekankan kepentingan pengintegrasian dalam industri Malaysia dan perhubungan antara sektor untuk membentuk masa depan industri penerbangan.

Beliau turut menyentuh mengenai Pelan Tindakan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030, yang memperincikan 41 inisiatif yang dijangka menjana RM55.2 bilion pada setiap tahun dan mewujudkan 32,000 pekerjaan berteknologi tinggi menjelang 2030.

"Kami berharap dapat menjadikan Malaysia sebagai hab aeroangkasa di rantau ini dan komuniti global, dan untuk membina sinergi bersama-sama negara jiran dengan menggalakkan pembangunan rantaian bekalan dan penggunaan alternatif mampan seperti bahan api tenaga mampan, elektrik dan tenaga berasaskan hidrogen," katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Industri Aeroangkasa Nasional Malaysia (NAICO) Prof Shamsul Kamar Abu Samah menekankan rangka kerja alam sekitar, sosial dan tadbir urus industri (iESG) Malaysia sebagai penting untuk peralihan firma aeroangkasa kepada amalan mampan.

"Ini termasuk inisiatif seperti membangunkan teknologi lebih bersih, meningkatkan kecekapan bahan api dan melabur dalam proses pembuatan mampan.

"Perkongsian kerjasama antara kerajaan, syarikat aeroangkasa dan institusi penyelidikan adalah penting untuk memacu inovasi ini ke hadapan dan mencapai matlamat alam sekitar, sosial dan tadbir urus di samping mengekalkan daya maju ekonomi dan daya saing dalam pasaran global," katanya.

-- BERNAMA

 

https://www.astroawani.com/berita-bisnes/industri-minyak-sawit-disaran-guna-semula-sisa-untuk-bahan-api-penerbangan-mampan-liew-479307?

 

Sumber : Astro Awani

PASARAN getah Kuala Lumpur ditutup rendah pada Selasa berikutan harga minyak mentah yang menjadi penanda aras lemah, selain petunjuk dalam pasaran niaga hadapan getah serantau yang kurang menggalakkan apabila ekonomi China yang lembap menjejaskan sentimen pasaran, kata peniaga.

Bagaimanapun, katanya penurunan seterusnya dikekang oleh ringgit yang lemah berbanding dolar AS dan kebimbangan mengenai kekurangan bekalan getah asli berikutan unjuran cuaca buruk di negara pengeluar utama Thailand.

"Niaga hadapan getah Jepun merosot untuk sesi ketiga berturut-turut pada Selasa, didorong oleh data ekonomi yang lemah daripada pengguna utama China dan harga minyak yang rendah,” katanya kepada Bernama.

Pada masa ini, harga minyak mentah Brent merosot 0.72 peratus kepada AS$84.25 setong.

Harga Lembaga Getah Malaysia (LGM) untuk Standard Malaysian Rubber 20 (SMR 20) berkurangan setengah sen kepada 766 sen sekilogram manakala susu getah pukal susut 4.5 sen kepada 637 sen sekilogram.

Pada jam 5 petang, harga rujukan LGM untuk SMR 20 fizikal sebanyak 771.50 sen sekilogram manakala susu getah pukal sebanyak 633 sen sekilogram.

 

https://www.sinarharian.com.my/ampArticle/675404

 

Sumber : Sinar Harian

MENTERI Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani akan mengetuai delegasi Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) dalam Misi Ekonomi Produk Agrikomoditi Malaysia ke India pada 17 hingga 18 Julai 2024 di New Delhi, India.

Misi ini bertujuan bagi memperkukuh hubungan perdagangan dua hala serta meneroka peluang peningkatan kerjasama dan kolaborasi baharu antara Malaysia dengan India terutamanya dalam sektor Agrikomoditi.

Johari bersama anggota delegasi dijadual akan mengadakan Kunjungan Hormat kepada Menteri Pertanian dan Kebajikan Petani India bagi membincangkan isu-isu dan cadangan kerjasama perdagangan sektor Agrikomoditi kedua-dua negara.

Selain itu, beliau akan mengadakan mengadakan sesi libat urus bersama pemain-pemain industri minyak sayuran India serta bakal menyampaikan ucaptama dalam India Vegetable Oil Producers’ Association (IVPA) Global Roundtable 3.0 anjuran India Vegetable Oil Producers’ Association (IVPA) yang turut dihadiri barisan kenamaan dan pemimpin industri minyak sayuran India.

India merupakan destinasi eksport terbesar bagi kelapa sawit dan produk berasaskan sawit Malaysia, dengan nilai eksport berjumlah RM13.28 bilion atau 13 peratus daripada jumlah keseluruhan eksport sawit negara di pasaran antarabangsa pada tahun 2023.

Kementerian berharap agar pelaksanaan misi ini dapat merancakkan lagi perkembangan sektor Agrikomoditi negara, sekali gus memperkukuh hubungan perdagangan erat antara Malaysia dan India. – SM

 

https://suaramerdeka.com.my/misi-ekonomi-produk-agrikomoditi-kpk-ke-india-perkukuh-hubungan-dua-hala/#google_vignette

 

Sumber : Suara Merdeka

SERDANG: Sebagai komitmen berterusan FGV Holdings Berhad (FGV) terhadap agenda alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), perusahaan komoditi itu melancarkan Rangka Kerja Kelestarian baharu bagi menyumbang kepada usaha negara mengubah industri sawit kelmarin.

Rangka Kerja Kelestarian itu adalah berdasarkan komitmen kelestarian FGV sedia ada, namun diperbaharui dengan meliputi lima teras utama iaitu pertumbuhan ekonomi, tadbir urus, sosial, alam sekitar dan inovasi dan teknologi.

Majlis pelancaran itu disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air, Datuk Seri Fadillah Yusof pada Festival FGV bersempena Hari Peneroka Felda, di Taman Agro Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), di sini, kelmarin.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan FGV, Dato’ Nazrul Mansor berkata, pembaharuan itu termasuk mengenal pasti bidang tumpuan khusus di bawah setiap teras berdasarkan arah aliran ESG semasa.

Jelasnya, ia termasuk kecemerlangan operasi, hak asasi manusia dan piawaian buruh, kepelbagaian, ekuiti dan keterangkuman, pensijilan kelestarian, kebolehkesanan, penyumberan yang bertanggungjawab dan pengurusan rantaian bekalan, penglibatan dan pembangunan komuniti, tindakan iklim, tenaga boleh diperbaharui dan pengurusan tenaga serta kepelbagaian biologi dan pengurusan tanah.

“Rangka Kerja Kelestarian ini adalah bukti dedikasi kami di FGV terhadap pertumbuhan ekonomi yang inklusif, tanggungjawab sosial dan perlindungan alam sekitar.

“Ini juga jelas membuktikan kepentingan dan komitmen FGV terhadap rangka kerja yang ditambahbaik, malah Yang Berhormat Fadillah sendiri memuji usaha kami kepada agenda kelestarian demi merealisasi Matlamat Pembangunan Mampan (SDG).

“Kami percaya, dengan kerjasama daripada pelbagai pihak ia boleh memberi impak positif kepada industri sawit dan sektor berkaitan, sekali gus memacu membina masa hadapan yang lebih baik untuk negara dan masyarakat,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Mengulas lanjut, kata Nazrul, FGV turut mempertingkatkan amalan buruhnya termasuk memperkukuh dasar dan prosedur syarikat serta langkah usaha wajar untuk proses pengambilan dan menyediakan infrastruktur dan kemudahan yang lebih baik termasuk pekerja.

“Sejajar dengan komitmen syarikat kepada inisiatif Sasaran Berasaskan Sains (SBTi), kami sedang membangunkan rancangan pengurangan Gas Rumah Hijau (GHG) bagi memenuhi sasaran jangka pertengahan dan jangka panjang syarikat,” katanya.

Katanya, FGV turut menggunakan produk biojisim sisa pemprosesan untuk menjana tenaga boleh diperbaharui sebagai usaha mengurangkan pelepasan karbon.

Menurut beliau, FGV kini mempunyai dua loji jana kuasa biojisim yang mampu menghasilkan kira-kira 20 megawatt (MW) dan 28 loji biogas berkapasiti 15.4 MW untuk program Tarif Masukan (FiT).

Menurutnya, pengumpulan biojisim kelapa sawit yang diperoleh dari ladang-ladang FGV dan pekebun kecil menjadikan FGV pemilik sumber biojisim terbesar dunia, yang mana prospek itu membolehkan FGV menjaga tenaga bio terbesar di Malaysia dan membawa perkhidmatan tenaga bio secara meluas untuk pengguna.

“Kami juga terus memberi tumpuan kepada program pemuliharaan dan sehingga kini, kami sudah menyelamatkan 86 ekor beruang madu dan 75 ekor sudah pulih dan dilepaskan.

“Program ini turut melepaskan 16 ekor ungka kembali ke hutan setelah berjaya menyesuaikan diri dengan habitat liar dan menyaksikan 14 ekor anak tenggiling dalam kurungan,” katanya.

Dalam program sama, Fadillah turut melancarkan program percubaan biodiesel B100 untuk tempoh enam bulan, sekali gus menjadi percubaan pertama di negara ini untuk menguji kebolehgunaan bahan api yang boleh diperbaharui di lori tangki FGV yang bekerjasama dengan MAN Truck & Bus (M) Sdn. Bhd. (MAN Malaysia).

Sementara itu, Fadillah dalam ucapannya berkata, negara memerlukan penyelesaian yang inovatif, amalan bertanggungjawab dan komitmen jangka panjang terhadap kesejahteraan alam sekitar serta sosial dan hal itu dicerminkan dalam rangka kerja kelestarian FGV.

“Kerangka ini menunjukkan kepimpinan dan komitmen syarikat untuk mengintegrasi amalan dan prinsip kemampanan dalam operasi perniagaan.

“Tidak dinafikan masih ada cabaran kita perlu hadapi dalam mencapai matlamat pembangunan mampan, namun, kita yakin kerjasama kukuh antara kerajaan dan sektor perniagaan kunci mencapai matlamat pembangunan negara.

“Saya yakin, FGV dapat memainkan peranan signifikan dalam memajukan agenda kelestarian negara,” katanya.

Pengerusi FGV, Tan Sri Rastam Mohd. Isa pula berkata, rangka kerja itu bukan sekadar dokumen sahaja, malah ia merupakan panduan FGV dalam membuat keputusan strategik dan operasi.

“Terima kasih kepada semua yang terlibat atas sokongan dan kerjasama diberi dalam menjayakan program ini. Komitmen berterusan penting untuk menjadikan FGV syarikat kekal mampan, lestari dan mampu bersaing dalam suasana dunia dan industri yang sentiasa berubah,” katanya. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/pilihan-utusan/2024/07/rangka-kerja-kelestarian-komitmen-berterusan-fgv-ubah-industri-sawit/

 

Sumber : Utusan

KUALA LUMPUR – Kerajaan melaksanakan penubuhan Pasukan Petugas Bersama (Ad Hoc JTF) berkaitan Peraturan Bebas Penebangan Hutan Kesatuan Eropah (EUDR) dengan kerjasama bersama Indonesia, Majlis Negara-Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) dan Suruhanjaya Eropah dalam usaha memastikan pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MYSPO) dapat memenuhi perundangan.

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, usaha tersebut dilakukan bagi memastikan minyak sawit Malaysia tidak didiskriminasi di pasaran Eropah dan juga dunia.

“Melalui platform ini, pihak Kesatuan Eropah bersetuju untuk membantu menangani kekangan dihadapi Malaysia dan Indonesia dalam memenuhi keperluan EUDR.

“Mesyuarat pertama Ad Hoc JTF pada Ogos 2023 mengenal pasti lima kekangan utama yang dihadapi.

“Ia merangkumi isu penglibatan pekebun kecil dalam rantaian bekalan, skim pensijilan nasional yang berkaitan, kebolehjejakan daripada pengeluar kepada pengguna akhir, data saintifik mengenai penyahhutanan serta degradasi hutan dan perlindungan data peribadi,” katanya melalui jawapan bertulis di Parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Bakri Jamaluddin (PN-Tangga Batu) mengenai sejauh mana usaha kementerian dalam kempen meyakinkan EU bahawa MYSPO adalah pensijilan yang memenuhi piawaian EUDR supaya minyak sawit Malaysia tidak didiskriminasi di pasaran Eropah dan dunia.

Tambah Johari, melalui platform itu juga MSPO bekerjasama dengan European Forest Institute (EFI) bagi menjalankan kajian analisis jurang perbezaan di antara skim pensijilan MSPO dengan perundangan EUDR.

“Hasil kajian awal menunjukkan MYSPO berpotensi besar untuk memenuhi keperluan peraturan EUDR.

“Ini kerana Malaysia telah menyemak semula piawaian MSPO 2.0 agar selari dengan norma antarabangsa supaya dapat meningkatkan kredibiliti dan mengembangkan skop lebih luas untuk pengiktirafan daripada pasaran global,” katanya.

Menurutnya, MYSPO 2.0 juga ditambah baik dengan kemasukan beberapa elemen membabitkan isu sosial dan amalan pertanian baik. – KOSMO! ONLINE

 

https://www.kosmo.com.my/2024/07/16/tubuh-pasukan-petugas-bersama-pastikan-minyak-sawit-tidak-didiskriminasi/#google_vignette

 

Sumber : Kosmo