BERITA AGRIKOMODITI 2023

Kuala Lumpur: Komoditi utama Malaysia mengharungi tempoh mencabar pada 2023 berikutan penyusutan permintaan akibat ketidaktentuan ekonomi global dan ketegangan politik yang berlanjutan walaupun penurunan nilai ringgit yang sepatutnya memberi kelebihan.

Ini dijejaskan lagi dengan keadaan cuaca ekstrem serta isu kekurangan tenaga pekerja yang memberi kesan terhadap pengeluaran dalam kesemua empat komoditi utama seperti minyak sawit, getah, koko serta lada.

Namun, keresahan kalangan penggiat industri itu sedikit terubat apabila kerajaan memberi jaminan untuk menyelesaikan isu kekurangan pekerja bagi sektor yang banyak bergantung kepada khidmat itu seperti perladangan berskala besar.

Bekalan tenaga kerja yang mencukupi misalnya berupaya memacu pengeluaran di kawasan ladang, terutama bagi pekebun sawit manakala jangkaan pengukuhan ringgit akan meningkatkan lagi perolehan hasil eksport sektor berkenaan.

Bagi tempoh Jan-Sept 2023, sektor agrikomoditi mencatatkan nilai eksport sebanyak RM117 bilion berbanding RM160.6 bilion dalam tempoh Januari hingga September 2022.

Kekurangan pekerja cabaran utama sektor

Jika diamati, 2023 merupakan tahun keempat berturut-turut menyaksikan sektor minyak sawit terus bergelut dengan isu kekurangan tenaga kerja, khususnya buruh asing bagi proses tuaian.

Ini lanjutan daripada penutupan sempadan sewaktu pandemik pada 2020 bagi mengekang penyebaran COVID-19 dan langkah-langkah penguatkuasaan seterusnya antara negara-negara.

Syarikat-syarikat perladangan melaporkan kekurangan hampir 42,000 tenaga kerja bagi usaha penuaian dan aktiviti kutipan di lapangan dengan jumlah kekurangan tertinggi kira-kira 55 peratus yang turut merugikan kerajaan dalam nilai berbilion ringgit.

Pada 2022, sektor ini mencatat kekurangan 63,000 pekerja asing yang menyebabkan kerajaan kehilangan hasil yang dianggarkan mencecah RM20 bilion.

Berikutan itu, Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) memberi jaminan bahawa isu kekurangan tenaga kerja diselesaikan sepenuhnya pada tahun depan selain menggalakkan syarikat dan pekebun kecil menggunapakai mekanisasi dan automasi yang dapat mengurangkan kebergantungan industri kepada tenaga kerja asing.

Malah, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof pada Mac lepas berkata kira-kira 80 peratus masalah kekurangan tenaga kerja di ladang sawit telah dapat diselesaikan.

Misi pacu eksport, tangani persepsi

Bagi melindungi kepentingan sektor minyak sawit, Fadillah bertindak turun padang dan menyertai kalangan pengawal selia industri seperti Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan agensi lain bagi menggalakkan penggunaan minyak sawit Malaysia selain menyangkal diskriminasi perdagangan terhadap komoditi itu.

Beliau memulakan misi itu di Brussels pada Mei 2023 dengan beberapa pertemuan dan sesi libat urus dengan pemimpin kanan Kesatuan Eropah (EU), termasuk menjelaskan pendirian Majlis Negara-Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) mengenai pelaksanaan Peraturan Produk Bebas Penebangan Hutan EU (EUDR).

Usaha itu diteruskan di London yang menyaksikan Fadillah bertemu dengan beberapa menteri berkaitan sektor agrikomoditi dan kapasiti lain.

Kunjungan beliau mendapat reaksi positif daripada pemimpin Suruhanjaya Eropah apabila EU dijangka mengiktiraf Pensijilan Minyak Sawit Mampan (MSPO) - skim pensijilan kebangsaan bagi ladang, pekebun kecil dan kilang pemprosesannya.

Setakat September 2023, kawasan dengan pensijilan itu meliputi kira-kira 95 peratus daripada jumlah kawasan penanaman sawit.

Fadillah turut mengetuai delegasi Malaysia ke Nairobi, Kenya pada Julai bagi meninjau potensi pertumbuhan sawit di pasaran Afrika Timur manakala misi terakhir ke Shanghai dan Beijing di China pada 12-19 November lepas.

Kehadiran beliau bagi memperkukuh kerjasama dalam bidang penyelidikan, pembangunan serta pembinaan kapasiti dalam bidang komoditi, terutama mempromosi skim pensijilan MSPO di peringkat global.

Menyedari prospek China, Fadillah menyifatkan lawatan tersebut sebagai paling berjaya apabila republik itu komited untuk menjalin kerjasama lebih erat.

Lebih bermakna lagi, China yang mempunyai kira-kira 1.4 bilion penduduk dan pengguna minyak sawit kedua terbesar dunia selepas India, turut memberi komitmen untuk meningkatkan import minyak sawit dari Malaysia kepada 3.4 juta tan pada 2024 berbanding anggaran 3.14 juta tan setakat ini.

Selain meliputi pasaran tradisional Malaysia, KPK menyasarkan untuk memperluas pasaran itu ke India, Mesir, negara-negara Arab dan Afrika lain pada 2024.

Pengeluaran, harga MSM rendah

Data MPOB menunjukkan pengeluaran minyak sawit mentah (MSM) bagi tempoh Jan-Sept 2023 susut sedikit iaitu 13.28 juta tan, turun 0.5 peratus berbanding 13.34 juta tan bagi tempoh sama tahun lepas.

Harga MSM juga turun 27.1 peratus kepada RM3,835.50 satu tan bagi tempoh Jan-Oktober 2023 berbanding RM5,264.50 satu tan bagi tempoh sama 2022 dengan harga dagangan tertinggi dan terendah masing-masing pada RM4,217.50 satu tan pada April dan RM3,640.00 satu tan pada Oktober.

Pada acara Kongres dan Pameran Minyak Sawit Antarabangsa MPOB baru-baru ini, kalangan pakar industri mengunjurkan MSM Malaysia diniagakan pada RM4,000 hingga RM4,200 satu tan tahun depan yang dipengaruhi oleh perkembangan cuaca, risiko geopolitik, dasar kerajaan dan pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan.

Dari segi prestasi, nilai eksport minyak sawit Malaysia bernilai RM40.51 bilion dengan kuantiti eksport mencecah 9.66 juta tan bagi tempoh Jan-Ogos tahun ini.

El-Nino, geopolitik pengaruhi getah

Pengeluaran industri getah negara terjejas pada 2023, diasak oleh faktor iklim seperti fenomena El Nino, musim sejuk dan monsun Timur Laut.

Tidak cukup dengan itu, getah turut dijejaskan oleh penurunan harga, kekurangan penoreh getah dan penyebaran penyakit luruhan daun Pestalotiopsis yang kekal sebagai faktor dominan bagi industri pada tahun ini.

Selain itu, Lembaga Getah Malaysia (LGM) memberitahu Bernama, paras harga ladang bagi getah telah berlegar di bawah 250 sen sekilogram selama tiga suku tahun berturut-turut menyebabkan aktiviti menoreh dilihat sebagai tidak menarik minat pekebun kecil.

"Harga getah asli yang lebih rendah telah menyebabkan pendapatan pekebun kecil berkurangan di bawah paras pendapatan garis kemiskinan negara dengan lebih 400,000 hektar pegangan getah ditinggalkan," katanya.

Sektor hiliran menjadi penyumbang utama industri getah dari segi pendapatan eksport, namun pasca pandemik terbukti tempoh paling getir bagi pengeluar sarung tangan selepas menikmati 'durian runtuh' ketika kemuncak Covid-19.

Isu lebihan bekalan turut mengasak harga jualan sepertimana disaksikan oleh penurunan ketara dalam pendapatan eksport selain faktor ketegangan geopolitik termasuk Rusia-Ukraine, Timur Tengah yang memberi impak negatif ke atas pasaran global serta industri getah Malaysia.

Pada masa sama, China dilihat meningkatkan pengeluaran sarung tangan yang pantas meraih bahagian pasaran, sekali gus menjadi saingan terhadap industri sarung tangan Malaysia.

Selain itu, kerajaan menerusi pengumuman Bajet 2024, bersetuju menaikkan Kadar Harga Maksimum (PHP) Insentif Pengeluaran Getah (IPG) kepada RM3.00 sekilogram melibatkan peruntukan sebanyak RM400 juta.

Melalui pelaksanaan IPG, pekebun kecil menerima harga getah peringkat ladang (50 peratus kandungan getah kering) pada paras RM3.00 sekilogram untuk getah beku mangkuk yang dijual.

Pada 23 Okt, lepas, Fadillah melancarkan Projek Rintis Model Baharu bagi Insentif Pengeluaran Lateks dengan tawaran dan insentif yang lebih menarik untuk golongan pekebun kecil.

Unjuran pengeluaran getah asli bagi tahun ini adalah sekitar 330,000 hingga 350,000 tan, separuh daripada yang dihasilkan pada empat tahun lepas manakala pengeluaran getah dalam tempoh lapan bulan pertama 2023 berjumlah 221,143 tan, turun sebanyak 30,045 tan atau 12 peratus berbanding tempoh sama pada 2022.

Harga purata bagi Getah Mutu Malaysia (SMR) 20 bagi Januari-Oktober 2023 mencecah 612.50 sen sekilogram, susut sebanyak 74.88 sen sekilogram atau 10.9 peratus berbanding 687.38 sen sekilogram pada tempoh sama tahun lepas.

Selain itu, harga purata lateks pukal adalah 502.75 sen sekilogram, turun 83.77 sen sekilogram atau 14.2 peratus berbanding 586.52 sen sekilogram bagi tempoh sama pada 2022.

Menurut LGM, antara faktor aliran penurunan itu adalah ketidaktentuan data ekonomi Amerika Syarikat (AS) dan China.

Pada masa sama, penurunan nilai ringgit berbanding dolar AS telah membantu mengehadkan lagi kerugian dialami oleh pasaran getah.

Minat tanam, coklat artisan 'pemanis' industri koko

Walaupun segmen huluan industri koko mencatat penurunan berikutan penyusutan hasil dan jumlah ladang, minat terhadap usaha penanaman koko terbukti menyerlah tahun ini.

Menurut Lembaga Koko Malaysia (LKM), perkembangan itu didorong oleh peningkatan pengusaha coklat artisan serta 'bean-to-bar' iaitu pemprosesan dari biji koko sehigga menjadi coklat.

Ketua Pengarah Dr Ramle Kasin tahun ini menyaksikan tumpuan terhadap sektor hiliran koko selain produk dengan nilai tambah selain pengembangan ke pasaran baharu.

Bagi tempoh Jan-Sept 2023, Malaysia mencatat liputan pasaran yang luas sehingga ke 200 destinasi di serata dunia.

"Pendapatan eksport koko dan produk berasaskannya bagi tempoh itu mencatat pertumbuhan 0.5 peratus kepada RM5.80 bilion berbanding tempoh sama pada 2022," katanya.

Berdasarkan prestasi itu, industri koko Malaysia diunjur terus meningkat dengan pendapatannya dijangka mencecah RM8.0 bilion pada 2024.

Bahang ketidakseimbangan bekalan, permintaan industri lada

Bagi komoditi lada, 2023 membuktikan bahang ketidakseimbangan bekalan dan bekalan yang terbukti menjadi cabaran dihadapi oleh Raja Rempah ini.

Sebagaimana diakui oleh Fadillah, jurang berkenaan telah memberi tekanan ketara terhadap harga serta penanaman lada di pelbagai wilayah dan kawasan.

Menurut Komuniti Lada Antarabangsa (IPC), dunia menggunakan kira-kira 213,000 tan pada tahun lepas yang menunjukkan penyusutan kecil permintaan berbanding 2021 sebanyak 224,000 tan.

Penurunan itu juga sebahagian besarnya didorong oleh pemulihan pasca pandemik serta pelarasan permintaan yang sewajarnya.

Malaysia yang juga pengeluar lada kelima terbesar dunia dengan kapasiti 32,724 tan selepas Vietnam, Brazil, India dan Indonesia, telah merekodkan eksport lada bernilai RM96 juta setakat Ogos 2023.

Terdapat 38,587 juta pekebun kecil lada di Malaysia pada masa ini dengan kawasan penanaman seluas 8,091 hektar dengan eksport ke Jepun, Singapura, Korea Selatan, Vietnam dan Taiwan.

Sejajar dengan prospeknya, KPK menyasarkan untuk meningkatkan eksport lada dengan teknologi baharu untuk petani, meningkatkan produktiviti selain menggalakkan penghasilan lebih banyak produk hiliran menggunakan lada bagi pasaran termasuk sektor makanan, farmaseutikal, nutraseutikal serta kecantikan.

 

https://www.hmetro.com.my/bisnes/2023/12/1037286/2023-tahun-mencabar-bagi-komoditi-negara#google_vignette

 

Sumber : Harian Metro

PUTRAJAYA – Produk berasaskan komoditi keluaran tempatan dijangka berdepan cabaran besar pada tahun hadapan, kata Datuk Seri Fadillah Yusof.

Timbalan Perdana Menteri berkata, ini kerana terdapat peraturan-dan regulasi baharu yang akan diperketatkan di peringkat global, antaranya Peraturan Penebangan Hutan EU (EUDR) 2020. 

“Persaing kita juga akan lebih agresif dalam memasarkan produk mereka dan bagaimana kita nak pastikan 2024 dengan anggaran pertumbuhan dunia yang menguncup 3 petatus, maka bagaimana kita nak pastikan produk kita ini akan dipasarkan di peringkat dunia.

“Di Malaysia kita hanya anggarkan pertumbuhan ekonomi negara sekitar 4 hingga 5 peratus. Cabarannya ialah kita kena mainkan peranan untuk capai lebih daripada 5 peratus,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Pelancaran Hari Agro Komoditi Negara di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, hari ini.

Setakat September tahun ini, sektor agrokomoditi telah menyumbang RM60 bilion atau kira-kira  5 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dengan nilai eksport sektor ini berjumlah  RM117.2 bilion atau kira-kira 11.06 peratus daripada keseluruhan pendapatan eksport negara.

Sementara itu, Fadillah berkata, Peraturan Penebangan Hutan EU (EUDR) seperti peraturan untuk tidak menebang hutan-hutan baharu bagi penanaman agrokomoditi merupakan sekatan kepada perkembangan sektor itu.

“Ini merupakan sekatan yang mana bila misi kita ke Eropah dahulu untuk berbincang dan hasil perbincangan itu bersama Indonesia, mereka bersetuju untuk mewujudkan pasukan khas untuk melihat kepada peraturan itu sama ada peraturan itu beri kesan kepada negara kita.

“Mesyuarat pertama telah dilaksanakan di Jakarta dan mesyuarat kedua akan dilaksana pada Januari depan,” kata Fadillah yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi dalam sidang medianya selepas majlis pelancaran tersebut.

EUDR adalah undang-undang alam sekitar baharu digubal menyasarkan lapan komoditi, termasuk minyak sawit, yang ditanam di tanah yang dibersihkan selepas 2020.

EUDR telah diluluskan Parlimen Eropah April lepas, yang mana ia mewajibkan syarikat memastikan produk yang dijual di Kesatuan Eropah (EU) tidak membawa kepada penebangan hutan.

Peraturan itu meliputi lembu, koko, kopi, minyak sawit, soya, kayu, getah, arang dan produk kertas bercetak.

Mengulas lanjut, Fadilllah berkata, kerajaan merancang untuk mengeluarkan produk-produk baharu sektor agrokomoditi yang boleh meningkatkan pendapatan negara.

“Disamping itu kita kena lihat bagaimana agrokomoditi ini bukan sahaja fokus kepada proses penanaman dan pemprosesan malah kita nak kaitkan agrokomoditi ini dengan pelancongan.

“Maka ia akan jadi agrokomoditi tapi agro pelancongan. Salah satu contoh yang berjaya adalah dalam sektor koko negara,” katanya. – MalaysiaGazette

 

https://malaysiagazette.com/2023/12/05/cabaran-lebih-besar-bagi-produk-komoditi-malaysia-tahun-hadapan-fadillah/#google_vignette

 

Sumber : Malaysia Gazette

PUTRAJAYA: Kerajaan akan memastikan sektor peladangan dan komoditi tidak akan terjejas dengan peraturan-peraturan yang sudah dan bakal diperkenalkan di peringkat global, khususnya penyahhutanan Kesatuan Eropah (EU), kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau, yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata, antara peraturan tersebut ialah larangan membuka ladang baharu untuk penanaman komoditi seperti kelapa sawit, koko, kopi dan getah, selain aktiviti Orang Asli yang bercucuk tanam secara berpindah-randah.

Fadillah berkata, sebagai negara anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Malaysia akan berpandukan kepada prinsip alam sekitar, sosial, dan urustadbir (ESG), khususnya dalam pembasmian kemiskinan.

“Sebab pada kita, asas dalam sektor agrikomoditi ialah, kita berpegang kepada UNSDG. Artikel pertama dalam UNSDG ialah pembasmian kemiskinan.

“Bagi kita, (antara) usaha kita dalam membasmi kemiskinan adalah melalui sektor peladangan dan agrikomoditi, seperti pembukaan tanah untuk aktiviti bercucuk tanam dan sebagainya, seperti mana kita wujudkan tanah rancangan FELDA dahulu,” katanya lagi.

Fadillah berkata, Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan memastikan pekebun-pekebun kecil tidak akan tersisih daripada rantaian bekalan produk agrikomoditi.

Tambahnya lagi, kos untuk mematuhi peraturan tersebut merupakan cabaran buat golongan tersebut, berbanding syarikat-syarikat peladangan dan pertanian yang mempunyai kemampuan kewangan yang besar.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Hari Agrikomoditi Negara (HAKN) 2023, bertemakan Memacu Kemampanan Agrikomoditi Negara di Putrajaya, pada Selasa.

HAKN 2023 merupakan inisiatif KPK selaras dengan Ekonomi MADANI, dalam meneruskan aspirasi kemakmuran ekonomi, dan kesejahteraan rakyat, melalui aktiviti pembangunan produk berkaitan sektor agrikomoditi agar kekal progresif, mampan, berdaya saing dan inklusif.

Terdahulu dalam ucapannya, Fadillah berkata, dengan peraturan baharu tersebut, di samping prestasi ekonomi global 2024 yang dijangka menguncup sebanyak 3 peratus, persekitaran akan menjadi lebih mencabar, ditambah pula dengan persaingan lebih aktif dan agresif dalam pasaran produk.

“Kemampanan ini menjadi asas kepada apa saja kita laksanakan, bagaimana nak tambah baik produktiviti kita, kerana kebergantungan kepada tenaga kerja dari luar memang jadi cabaran.

“Kita tak boleh bergantung (sepenuhnya) dengan tenaga diimport, kerana Indonesia juga semakin berkembang ekonominya, jadi untuk dapat pekerja yang mahir juga jadi satu cabaran kepada kita.

“Sebab itu kita perlu beralih kepada teknologi, automasi dan sebagainya. Ini merupakan peranan lembaga dan agensi kita, untuk beri tumpuan bagaimana nak tingkatkan penyelidikan, dengan industri dan ahli akademik, serta menghasilkan segala automasi dan mekanisasi untuk kita tingkatkan, permudahkan proses penghasilan dan pemasaran produk,” katanya lagi,

Dalam majlis tersebut, Fadillah turut menyampaikan Anugerah Agrikomoditi Negara kepada enam sektor, merangkumi sawit, getah, kayu-kayan, koko, lada dan kenaf.

Selain penyampaian anugerah dalam sektor tersebut, beliau turut menyampaikan anugerah Tokoh Industri Perkayuan dan Perhutanan kepada Datuk Freezailah Che Yeom, tokoh yang mempunyai pengalaman selama 60 tahun dalam industri, serta aktif memperjuangkan agenda perhutanan mampan.

 

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kpk-pastikan-pekebun-kecil-tidak-terjejas-dengan-peraturan-baharu-eu-fadillah-448805

 

Sumber : Astro Awani

KUALA LUMPUR: Malaysia tidak mampu untuk mengawal harga getah di pasaran kerana negara tidak mempunyai suara majoriti untuk menentukannya, kata Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau berkata, kerajaan mengambil maklum dan amat prihatin dengan cabaran ketidaktentuan harga getah pada masa kini.

"Intervensi daripada pihak kerajaan untuk penentuan atau kawalan harga adalah minimum memandangkan syer pengeluaran tahunan getah asli Malaysia adalah pada anggaran tiga peratus daripada pengeluaran getah dunia.

"Maka negara tidak mampu mengawal harga getah," katanya semasa sesi soal jawab persidangan Dewan Negara di sini, pada Isnin.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya mengenai pelan kerajaan untuk menstabilkan harga getah yang telah mencengkam pekebun kecil sejak sekian lama.

Fadillah berkata, terdapat pelbagai faktor yang turut mempengaruhi harga getah asli seperti prestasi pasaran hadapan getah, harga minyak mentah, kadar pertukaran mata wang asing dan pertumbuhan ekonomi negara pengeluar dan pengimport utama getah dunia.

Walau bagaimanapun, kerajaan terus giat berusaha untuk membantu menstabilkan harga getah dengan melaksanakan pelbagai langkah, katanya.

Beliau berkata, ini termasuk jalinan kerjasama dengan negara pengeluar getah utama dunia mengikut kerangka Majlis Getah Tiga Pihak Antarabangsa (ITRC) dan Persatuan Negara-negara Pengeluar Getah Asli (ANRPC) dalam menstabilkan harga getah melalui langkah pengurusan bekalan dan meningkatkan penggunaan getah asli dalam kalangan negara pengeluar.

Selain itu, menerusi Belanjawan 2024, kerajaan juga bersetuju untuk menaikkan kadar Paras Harga Pengaktifan (PHP) bagi Insentif Pengeluaran Getah (IPG) kepada RM3.00 daripada RM2.70 sekilogram dengan peruntukan sebanyak RM400 juta, katanya.

Fadillah berkata kerajaan juga sedang giat melaksanakan mekanisme bagi meningkatkan pendapatan pekebun melalui peningkatan produktiviti dan penambahbaikan rangkaian bekalan getah serta urus niaga getah.

"Mekanisme ini dilaksanakan dengan mengguna pakai teknologi terkini dan meningkatkan kerjasama dengan pihak industri seperti koperasi, usahawan dan kilang pemprosesan," katanya.

Tiga inisiatif utama yang sedang dilaksanakan adalah projek Transformasi Industri Getah melalui pengklusteran dan aktiviti nilai tambah pekebun kecil, projek Rintis Model Baharu Insentif Pengeluaran Getah melalui peningkatan pengeluaran lateks tempatan dan pemendekan rangkaian bekalan lateks serta projek rintis penggunaan gas penggalak lateks berasaskan teknologi yang telah dibangunkan oleh Lembaga Getah Malaysia.

"Mekanisme ini dirancang untuk meningkatkan pengeluaran getah dan nilai tambah getah yang akan menyumbang kepada peningkatan pendapatan pekebun kecil," jelasnya.

-BERNAMA

 

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2023/12/1185081/malaysia-tak-mampu-kawal-harga-getah-di-pasaran

 

Sumber : Berita Harian

KUALA LUMPUR - Malaysia tidak mampu untuk mengawal harga getah di pasaran kerana negara tidak mempunyai suara majoriti untuk menentukannya, kata Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau berkata, kerajaan mengambil maklum dan amat prihatin dengan cabaran ketidaktentuan harga getah pada masa kini.

"Intervensi daripada pihak kerajaan untuk penentuan atau kawalan harga adalah minimum memandangkan syer pengeluaran tahunan getah asli Malaysia adalah pada anggaran tiga peratus daripada pengeluaran getah dunia.

"Maka negara tidak mampu mengawal harga getah,” katanya semasa sesi soal jawab persidangan Dewan Negara di sini, pada Isnin.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya mengenai pelan kerajaan untuk menstabilkan harga getah yang telah mencengkam pekebun kecil sejak sekian lama.

Fadillah berkata, terdapat pelbagai faktor yang turut mempengaruhi harga getah asli seperti prestasi pasaran hadapan getah, harga minyak mentah, kadar pertukaran mata wang asing dan pertumbuhan ekonomi negara pengeluar dan pengimport utama getah dunia.

Walau bagaimanapun kerajaan terus giat berusaha untuk membantu menstabilkan harga getah dengan melaksanakan pelbagai langkah, katanya.

Beliau berkata, ini termasuk jalinan kerjasama dengan negara pengeluar getah utama dunia mengikut kerangka Majlis Getah Tiga Pihak Antarabangsa (ITRC) dan Persatuan Negara-negara Pengeluar Getah Asli (ANRPC) dalam menstabilkan harga getah melalui langkah pengurusan bekalan dan meningkatkan penggunaan getah asli dalam kalangan negara pengeluar.

Selain itu, menerusi Belanjawan 2024, kerajaan juga bersetuju untuk menaikkan kadar Paras Harga Pengaktifan (PHP) bagi Insentif Pengeluaran Getah (IPG) kepada RM3.00 daripada RM2.70 sekilogram dengan peruntukan sebanyak RM400 juta, katanya.

Fadillah berkata, kerajaan juga sedang giat melaksanakan mekanisme bagi meningkatkan pendapatan pekebun melalui peningkatan produktiviti dan penambahbaikan rangkaian bekalan getah serta urus niaga getah.

"Mekanisme ini dilaksanakan dengan mengguna pakai teknologi terkini dan meningkatkan kerjasama dengan pihak industri seperti koperasi, usahawan dan kilang pemprosesan,” katanya.

Tiga inisiatif utama yang sedang dilaksanakan adalah projek Transformasi Industri Getah melalui pengklusteran dan aktiviti nilai tambah pekebun kecil, projek Rintis Model Baharu Insentif Pengeluaran Getah melalui peningkatan pengeluaran lateks tempatan dan pemendekan rangkaian bekalan lateks serta projek rintis penggunaan gas penggalak lateks berasaskan teknologi yang telah dibangunkan oleh Lembaga Getah Malaysia.

"Mekanisme ini dirancang untuk meningkatkan pengeluaran getah dan nilai tambah getah yang akan menyumbang kepada peningkatan pendapatan pekebun kecil,” jelasnya. - Bernama.

 

https://www.sinarharian.com.my/article/637978/berita/nasional/malaysia-tidak-mampu-kawal-harga-getah---fadillah

 

Sumber : Sinar Harian