BERITA AGRIKOMODITI 2023

KUALA LUMPUR: Fenomena El Nino yang berlaku ketika ini dijangka melonjakkan harga minyak sawit mentah (MSM) ke paras lebih tinggi ekoran bekalan yang terhad.
Bursa Digital Research dalam satu nota penyelidikan berkata, harga diunjurkan positif untuk MSM kerana El Nino akan mengurangkan hasil buah sawit segar dan mengurangkan pengeluaran dalam beberapa bulan akan datang.
Ia berkata, faktor lain yang mampu memberi kesan kepada harga MSM adalah peningkatan mandat campuran biodiesel di Indonesia kepada 35 peratus daripada 30 peratus, selain konflik berterusan Russia dan Ukraine.
"Ini adalah faktor menyokong untuk harga bagi sektor perladangan," katanya.
Bursa Digital Research berkata, pengeluaran MSM dilihat merosot dalam beberapa bulan kebelakangan ini.
Katanya, hujan dan penggunaan baja yang rendah telah menjejaskan hasil buah tandan segar (FFB), menyebabkan pengeluaran MSM menjadi lebih rendah.
Pengeluaran MSM, katanya telah berkurangan sebanyak 18 peratus tahun ke tahun pada April 2023.
El Nino adalah fenomena iklim yang dicirikan oleh pemanasan tidak normal di Lautan Pasifik yang
boleh menjejaskan produktiviti minyak sawit dengan ketara kerana tanaman kelapa sawit adalah sensitif terhadap kelembapan dan memerlukan jumlah hujan yang mencukupi.
Tempoh kemarau yang berpanjangan boleh menyebabkan pembungaan berkurangan dan pengeluaran buah terjejas, sekali gus memberi kesan kepada hasil tanaman.
Bursa Digital Research berkata, El Nino yang berlaku di Asia Tenggara memberi impak kepada perladangan terutamanya Malaysia dan Indonesia sebagai pengeluar minyak sawit utama.
"Ketersediaan air yang berkurangan memberi tekanan kepada pokok dan menghalang keupayaan menghasilkan tandan buah yang sihat, seterusnya menurunkan hasil keseluruhan MSM.
"Oleh itu, pengeluaran MSM cenderung menurun ketika El Nino, sekali gus memgurangkan bekalan dan inventori," katanya.'
Firma penyelidikan pasaran itu menambah, kenaikan harga MSM yang disebabkan oleh gangguan memberikan kelebihan kepada pelbagai pihak berkepentingan.
"Pengeluar dan syarikat sawit yang beroperasi dalam industri perladangan boleh mendapat manfaat daripada peningkatan keuntungan hasil harga MSM lebih tinggi. Ini boleh memberikan implikasi positif kepada prestasi kewangan dan pelaburan mereka dalam amalan lestari," katanya.
Hong Leong Investment Bank Research dalam satu nota penyelidikan baru-baru ini berkata bahawa fenomena El Nino ada mempunyai impak terhadap produktiviti perladangan sawit, dengan tahap terjejas akan bergantung kepada sama ada musim kemarau menjadi lebih buruk.
Firma penyelidikan itu berkata, keadaan semasa mungkin menyebabkan hasil yang lebih rendah dengan kegagalan menghasilkan buah segar, pendebungaan terhenti selain fasa bunga jantan yang lebih panjang, bergantung kepada tahap dan tempoh masa proses terbabit berlaku.

 

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2023/05/1104980/fenomena-el-nino-mampu-lonjak-harga-sawit

Sumber : Berita Harian

IPOH: Seluas kira-kira 400,000 hektar daripada 1.1 juta hektar keluasan tanaman getah di seluruh negara tidak ditoreh yang berpunca daripada harga komoditi itu yang terlalu rendah.


Keluasan itu bersamaan de¬ngan kira-kira 988,421 buah padang bola sepak.


Timbalan Presiden Persatuan Kebangsaan Pekebun-Pekebun Kecil Malaysia (PKPKM), Adzmi Hassan berkata, hasil bagi setiap hektar tanaman getah selama setahun adalah kira-kira 1,500 kilogram dan jika 400,000 hektar tidak ditoreh, negara kehi¬langan hasil yang sangat ba¬nyak.


TIDAK BERBALOI


Menurutnya, harga getah sangat rendah iaitu RM2.70 sekilogram menyebabkan pemilik kebun getah tidak berminat mengusahakannya kerana tidak anggap tidak berbaloi dengan kerja keras yang perlu diberikan.


“Untuk itu, kerajaan perlu mencari jalan supaya harga getah dapat dinaikkan. Kalau harganya boleh mencecah antara RM4 atau RM5 sekilogram, saya rasa ramai akan menoreh semula,” katanya di sini semalam.


Semalam, Ahli Jawatankuasa Biro Kebajikan, Pertubuhan Pekebun Kecil Pahang, Anuar Mustakim meminta kerajaan menaikkan harga getah melebihi RM3 sekilogram bagi membantu penoreh hidup dengan lebih selesa.


Katanya, harga RM2.70 yang dilaksanakan ketika ini selaras dengan pengumuman Belanjawan 2023 pada 24 April lalu masih tidak memadai memandangkan kos sara hidup yang semakin tinggi.


Katanya, dalam keadaan cuaca yang tidak menentu sejak dari penghujung tahun lalu apabila pekebun berdepan dengan Monsun Timur Laut dan kini cuaca panas sehingga mengurangkan hasil susu, purata mereka keluar menoreh antara 10 hingga 12 hari sebulan dan mendapat antara 200 hingga 300 kilogram sahaja.


“Hasil jualan memang tidak cukup untuk perbelanjaan harian, lebih-lebih lagi penoreh yang bekerja di kebun getah milik orang lain,” katanya.


Sementara itu, Adzmi berkata, pengumuman kerajaan berhubung peruntukan jalan raya getah atau rubber road merupakan cadangan yang bagus untuk membantu pekebun kecil.


Katanya, sekiranya perkara itu dapat menambahkan permintaan getah dan menjadikan harga bahan komoditi itu me¬ningkat, pihaknya amat mengalu-alukan.


Selain itu, katanya, PKPKM mencadangkan supaya kerajaan mengenakan cukai terhadap getah import supaya dapat menstabilkan harga getah tempatan.


“Kita tak tahu bagaimana caranya, kita hanya mencadangkan, tapi, yang membuat dasar ialah Kementerian Kewangan, mereka ada pakar-pakar mengenainya dan perlu cari jalan,” katanya.


Dalam masa sama, beliau mencadangkan syarikat pengeluar sarung tangan getah negara menyumbang sebahagian keuntungan mereka kepada penoreh getah yang berdepan masalah kos sara hidup berikutan harga getah yang rendah seperti yang dilakukan Bernas yang me¬nyumbang sebahagian keuntungan kepada pesawah. – UTUSAN

https://www.utusan.com.my/berita/2023/05/400000-hektar-getah-tidak-ditoreh/

Sumber : Utusan

KUALA LUMPUR: Harga minyak sawit mentah (MSM), yang mana merosot lebih 30 peratus setakat ini bagi 2023 kepada sekitar lebih RM4,000 satu tan, dilihat terus berdepan tekanan jualan, demikian kata penganalisis.


Ia berikutan prospek eksport yang lemah ke negara pengimport utama seperti India dan China.
Permintaan untuk produk minyak sawit oleh pembeli global juga menjadi lemah pada April 2023 berikutan MSM kehilangan daya saing harga berbanding beberapa minyak pesaingnya seperti minyak kacang soya, rapeseed dan bunga matahari.


TA Securities dalam nota penyelidikannya berkata, pasaran dijangka tidak begitu optimistik mengenai permintaan minyak sawit memandangkan Mei dan Jun secara tradisinya adalah luar musim bagi penggunaan.


Ia berkata, risiko makro dan jangkaan kesan ekonomi global serta kadar faedah yang tinggi akan memberi kesan yang kuat terhadap harga komoditi.


"Setakat ini bagi 2023, purata harga MSM menyusut 36 peratus kepada RM4,063 satu tan. Harga MSM terus berdepan tekanan jualan berikutan tinjauan eksport yang lemah ke negara import utama," katanya dalam nota penyelidikannya.


Affin Hwang Investment Bank berkata, harga purata MSM Malaysia dalam empat bulan 2023 berada pada sekitar RM4,026.50 satu tan berbanding RM6,249.50 satu tan dalam tempoh sama pada 2022.


Ia berkata, harga MSM lemah pada minggu terakhir April 2023 tetapi kekal kukuh berbanding dengan minyak sayuran lain, berikutan sekatan eksport Indonesia.


Katanya, Kementerian Perdagangan Indonesia mengumumkan bahawa mulai 1 Mei 2023, akan ada perubahan kepada dasar obligasi pasaran domestik (DMO).


Jelasnya, perubahan itu merangkumi menurunkan sasaran minyak masak domestik daripada 450,000 tan kepada 300,000 tan sebulan; mengetatkan nisbah eksport DMO daripada 1:6 hingga 1:4; meningkatkan pelbagai insentif minyak masak bungkus dan pelepasan permit eksport yang digantung lebih awal dalam tempoh sembilan bulan akan datang.


"Kami percaya langkah untuk mengetatkan nisbah eksport DMO akan mengetatkan eksport Indonesia dalam tempoh terdekat, tetapi bergantung kepada seberapa cepat permit eksport yang digantung sebelum ini dikeluarkan, ini akan menambah bekalan eksport.


"Kesan bersih kepada harga dalam jangka pendek mungkin terhad memandangkan permintaan semasa yang perlahan dan kejatuhan harga minyak sayuran pesaing," katanya.


Affin Hwang Investment Bank berkata, bagi musim 2023, pihaknya masih menjangkakan peningkatan bekalan minyak sayuran dalam pasaran berpotensi memberi tekanan kepada harga.


Ia juga percaya kemelesetan global yang semakin hampir berpotensi mengekang penggunaan dalam banyak pasaran, tetapi ia juga mungkin sebahagiannya dikurangkan dengan peningkatan permintaan daripada industri biodiesel dan sentimen El Nino untuk separuh kedua 2023.


"Secara keseluruhannya, terdapat banyak ketidakpastian dan penentu harga yang perlu diberi perhatian.


"Dalam laporan ini, kami tidak membuat sebarang perubahan pada andaian purata harga jualan MSM kami sebanyak RM3,100 satu tan hingga RM3,200 satu tan untuk 2023," katanya.

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2023/05/1099695/harga-sawit-dijangka-terus-berdepan-tekanan-penganalisis

Sumber : Berita Harian

Pengeluaran getah negara menunjukkan trend penurunan sejak 2017 seperti statistik dikeluarkan Majlis Getah Malaysia (MRC), memberikan kesan besar bukan sahaja kepada kelangsungan komoditi berkenaan, bahkan masa depan pekebun kecil dan penoreh di luar bandar.

Malaysia pernah menjadi pengeluar utama getah, kini berada pada kedudukan ketujuh sebagai pengeluar getah asli terbesar dunia di belakang Thailand, Vietnam, Indonesia, China, India dan Ivory Coast.

Terdapat pelbagai faktor dalaman dan luaran mendorong penurunan pengeluaran hasil getah asli di negara ini. Sejak pandemik, pekebun kecil mula berdepan cabaran untuk keluar menoreh akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan memberi impak kepada kekurangan tenaga kerja untuk menjalankan aktiviti menoreh di ladang.

Keadaan cuaca tidak menentu dan monsun turut membantutkan aktiviti pekebun serta pertumbuhan pokok getah, apatah lagi musim kemarau menyaksikan jumlah pengeluaran susu getah sangat rendah. Menurut Konsortium Getah Antarabangsa (IRCo), situasi itu menjejaskan pengeluaran getah asli sebanyak 10 peratus pada separuh pertama tahun ini.

Tanaman getah tempatan turut dijangkiti penyakit 'pestalotiopsis' yang mempengaruhi kualiti pengeluaran susu getah di peringkat ladang.

Dalam aspek guna tenaga, sektor pertanian masih bergantung kepada buruh dan pekerja asing kerana kurang pembabitan generasi muda yang menganggapnya sebagai kerja kotor, susah dan bahaya serta upah tidak setimpal berbanding pilihan kerja lain.

Penghijrahan belia ke bandar dan meninggalkan kerja tradisi mengusahakan kebun getah sedia ada menyebabkan banyak kebun terbiar tanpa diselia dengan baik, apatah lagi kos menguruskannya lebih tinggi berbanding hasil jualan.

Pada 2005, harga getah mencecah RM8 sekilogram berbanding kini hanya sekitar RM2.20 hingga RM2.30 sekilogram. Harga ditawarkan amat rendah tetapi kos tambahan seperti meracun, baja, logistik dan pengangkutan terpaksa ditanggung penoreh serta pekebun kecil.

Justeru, perancangan jangka panjang kerajaan perlu membabitkan pakar dan rakan industri supaya pembangunan sektor ini sejajar dengan konsep Malaysia MADANI mengutamakan kesejahteraan rakyat pada peringkat bawahan terutama di luar bandar.

 Kerjasama wujud dasar lebih strategik 

Oleh itu, Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) serta Lembaga Getah Malaysia (LGM) perlu bekerjasama dengan kementerian dan agensi berkaitan mewujudkan dasar lebih strategik untuk memastikan hala tuju industri getah negara di samping menjaga kebajikan pekebun kecil terkesan.

Sejajar Revolusi Industri 4.0 (IR4.0), beberapa teknologi dan inovasi menggunakan aplikasi diperkenalkan untuk memudahkan transaksi dan urus niaga pekebun kecil terbabit seperti Permit Autoriti Transaksi-Getah atau PAT-G dan RRIMniaga.

Beberapa strategi dan inisiatif boleh dilaksanakan untuk memastikan kelangsungan industri komoditi ini antaranya menggalakkan pembabitan rakan industri secara langsung dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) teknologi menggunakan kaedah terbaharu untuk membantu proses penorehan bagi mengurangkan kebergantungan kepada buruh asing.

Begitu juta perlu ada usaha membuka ruang dan peluang menghasilkan pelbagai produk buatan getah bagi mengelakkan lambakan penawaran getah di peringkat domestik misalnya pembinaan jalan raya menggunakan getah (rubberised road) menjimatkan kos penyelenggaraan dan daya ketahanan lebih tinggi.

Industri dalam negara wajar memberikan kerjasama dengan menggunakan getah tempatan berbanding getah sintetik untuk membantu meningkatkan permintaan serta harga komoditi ini. Kerajaan perlu mewujudkan jaringan kerjasama antara Malaysia dengan negara pengeluar getah lain untuk menstabilkan harga pasaran getah di peringkat domestik dan global.

https://www.bharian.com.my/rencana/komentar/2023/04/1091231/penanaman-semula-getah-secara-terancang-tingkat-produktiviti

 

sumber : Berita Harian

KLANG - Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) mengenal pasti permasalahan kualiti sumber air di Sungai Serdang, Kapar berpunca daripada sisa arang batu dan pembuangan sisa minyak sawit secara haram.

Pada Rabu, LUAS menerima maklumat daripada orang awam berkenaan permasalahan kualiti sumber air yang terjejas di sungai berkenaan

Exco Pelancongan dan Alam Sekitar Selangor, Hee Loy Sian berkata, disyaki terdapat sisa arang batu dari premis stesen janakuasa elektrik yang mengalir ke dalam parit kawasan kampung dan memasuki Sungai Serdang.

Menurutnya, aliran sisa arang batu tersebut berpunca daripada kebocoran di premis stesen janakuasa terlibat.

"Pemantauan LUAS di lokasi mendapati kerja pembaikan dan pembersihan sisa arang telah dilakukan oleh pemilik stesen dan tiada aliran yang tercemar dikesan.

"Siasatan LUAS turut menemukan aliran berwarna putih. Ia berpunca daripada pembuangan sisa minyak sawit yang disyaki telah dibuang secara haram oleh individu tidak dikenal pasti menggunakan sebuah lori tangki," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Loy Sian berkata, Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) Klang serta Majlis Perbandaran Klang (MPK) sedang menyemak status pemilik tanah, pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam berkaitan sisa yang dibuang secara haram bagi tujuan tindakan penguatkuasaan.

"Insiden tidak memberi kesan kepada bekalan air memandangkan tiada LRA (Loji Rawatan Air) berada di kawasan Sungai Serdang.

"Bagaimanapun, LUAS sentiasa peka dan pro aktif untuk memastikan sumber air negeri terutamanya sungai sentiasa terpelihara dan diambil tindakan segera," katanya.

https://www.sinarharian.com.my/ampArticle/254364

 

sumber : Sinar Harian