JATA LATES

KENYATAAN MEDIA
MIACES BUKA RUANG PEMAIN INDUSTRI AGRIKOMODITI TEMPATAN JANA
PENDAPATAN KEPADA NEGARA
__________________________________________________________

1. Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, YB Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin hari ini telah menghadiri Majlis Berbuka Puasa sempena Malaysia International Agricommodity & Summit 2022 (MIACES’22) bertempat di Connexion Conference & Event Centre, The Vertical, Bangsar South City, Kuala Lumpur.


2. Majlis ini bertujuan mengumpulkan semua agensi dan majlis di bawah Kementerian yang terlibat dengan program MIACES’22 selain menjalin rangkaian kerjasama antara peserta industri dalam memperkembang eksport produk komoditi negara ke pasaran baharu.


3. Menerusi penganjuran MIACES’22 yang bakal berlangsung pada 26 hingga 28 Julai 2022, Kementerian berhasrat untuk menjadikan ia sebagai platform mempromosi produk komoditi selain menaik taraf produk yang telah sedia ada melalui pelbagai kajian teknologi.


4. MIACES’22 setakat ini telah menerima pengesahan kehadiran lima (5) Menteri dari Bangladesh, Indonesia, Sri Lanka, India, dan Iran hadir serta dijangka beberapa negara lain juga akan hadir. Kehadiran pemimpin tertinggi negaranegara luar bakal membuka ruang perbincangan komprehensif dalam memperkasakan industri agrokomoditi Malaysia. Penganjuran MIACES’22 ini akan membuka ruang kepada pemain industri tempatan untuk menjana pendapatan dan seterusnya meningkatkan nilai Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK).


5. Sejajar dengan pelaksanaan Dasar Agrikomoditi Negara 2030 di bawah Kementerian yang berpaksikan Rancangan Malaysia Ke-12, MIACES’22 merupakan antara inisiatif memastikan sektor agrikomoditi negara terus berkembang dalam negara serta di peringkat antarabangsa.


6. Kementerian yakin jumlah eksport agrikomoditi Malaysia akan terus mencatatkan peningkatan yang memberangsangkan dalam proses negara beralih daripada fasa pandemik ke fasa endemik COVID-19. Sehingga November 2021, pendapatan eksport agrikomoditi dianggarkan RM189.8 bilion iaitu meningkat 41.6 peratus berbanding tempoh sama pada 2020 yang mana perubahan ini didorong oleh peningkatan import di negara pasaran utama selain nilai komoditi yang tinggi khususnya membabitkan produk berasaskan sawit.


YB DATUK HAJAH ZURAIDA KAMARUDDIN
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI
14 APRIL 2022