SIARAN MEDIA

TIMBALAN MENTERI PERLADANGAN DAN KOMODITI BAHARU, YB
DATUK HAJAH SITI AMINAH ACHING MULAKAN TUGAS SECARA
RASMI PADA 12 DISEMBER 2022


1. Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi yang baharu, YB Datuk Hajah Siti Aminah Aching memulakan tugas secara rasmi dengan menyempurnakan sesi mengimbas kad perakam waktu di Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) hari ini.

 

2. Ketibaan YB Datuk Hajah Siti Aminah Aching di blok utama Bangunan KPK disambut oleh Setiausaha Bahagian (SUB) Bahagian Pengurusan Sumber Manusia (BPSM), Puan Hanim Abdollah dan SUB Bahagian Khidmat Pengurusan dan Pembangunan (BKPP), Encik Sri Ram Letchimanan.

 

3. YB Datuk Hajah Siti Aminah secara rasminya telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi di Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia oleh Yang Berhormat Timbalan-Timbalan Menteri Persekutuan pada 10 Disember 2022 di Istana Negara.

 

4. Beliau berasal dari Sabah dan merupakan Ahli Parlimen bagi kawasan P.177 Beaufort. Sebelum ini YB Datuk Hajah Siti Aminah, 60 tahun, merupakan mantan Setiausaha Politik kepada Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah. Selain itu, YB Datuk Hajah Siti Aminah juga merupakan Ketua Wanita United Sabah Islamic Association dan Timbalan Presiden Persatuan Bersatu Bisaya Sabah.

 

5. Seluruh warga Kementerian Perladangan dan Komoditi mengalu-alukan kedatangan YB Datuk Hajah Siti Aminah sebagai Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi.

 

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
KEMENTERIAN PERLADANGAN DAN KOMODITI
12 DISEMBER 2022