KUALA LUMPUR: Lebihan buruh asing yang dibawa masuk ke negara ini untuk sektor pengilangan dan perkhidmatan perlu segera digerakkan untuk mengatasi kekurangan tenaga kerja dalam perladangan komoditi.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, ini kerana Industri sawit negara menanggung kerugian nilai eksport sebanyak RM7.9 bilion setahun susulan kekurangan hampir 40,000 tenaga kerja dalam sektor perladangan komoditi itu.

Menurutnya, anggaran kerugian itu mengambil kira nilai ekonomi yang diterjemah melalui tuaian satu tan kelapa sawit bagi setiap seorang tenaga kerja bagi tempoh 265 hari.

“Mengikut maklum balas, kementerian mendapati sektor perladangan sawit kekurangan hampir 40,000 pekerja dan disebabkan masalah kita, negara kehilangan RM7.9 bilion nilai eksport,” katanya semasa pertanyaan-pertanyaan bagi jawab lisan lisan di Dewan Rakyat, semalam.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Mohd. Shahar Abdullah [BN-Paya Besar] mengenai kekurangan tenaga kerja yang merencat nilai eksport kelapa sawit negara.

Mengulas lanjut, kata Johari, industri sawit negara berdepan masalah menyaksikan lambakan buruh asing di beberapa sektor lain yang tidak boleh dipindah untuk berkhidmat dalam sektor perladangan sawit.

Jelasnya, kebanyakan buruh asing terbabit dibawa masuk ke Malaysia untuk berkhidmat di sektor pengilangan serta perkhidmatan, masing-masing mencatat lebihan seramai 160,000 dan 27,000 orang.

“Mereka (lebihan buruh asing di sektor pengilangan dan perkhidmatan) ini sepatutnya kalau boleh digerakkan masuk dalam ladang (sawit), ia sangat bagus untuk membantu kekurangan pekerja ladang.

“Namun, masalahnya ialah buruh asing ini dibawa masuk atas tiket pengilangan dan perkhidmatan, menyebabkan mereka enggan bekerja di ladang (kelapa sawit),” katanya.

Menjawab soalan asal Mohd. Shahar berkaitan jumlah produktiviti minyak sawit mentah (CPO) dan minyak isirung sawit mentah (CPKO) dan kepenggunaan mengikut negeri dan daerah dari 2013 hingga 2023, Johari berkata, Malaysia mengeluarkan 19.07 tan CPO dan 2.2 juta tan minyak CPKO sepanjang tahun itu.

Katanya, nilai eksport CPO dan minyak sawit diproses ialah RM184.27 juta tan bagi tempoh sama.

“Eksport secara pukal pula sebanyak 155 juta tan, iaitu purata hampir 14 juta tan setahun, manakala eksport secara bukan pukal adalah 29.24 juta tan, atau purata 2.66 juta tan setahun.

“Dari segi peratusan, eksport secara pukal adalah 84.1 peratus, manakala bukan pukal (15.9 peratus),” katanya. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/nasional/2024/02/gerak-lebihan-buruh-asing-kerja-dalam-industri-sawit/#google_vignette

 

Sumber : Utusan