BERITA SAWIT 2024

KOTA KINABALU: Sawit Kinabalu melalui anak syarikatnya Kunak Lipids Sdn Bhd dijangka akan mengeluarkan produk sampingan penapisan minyak sawit bagi memenuhi permintaan pasaran China.

Sawit Kinabalu telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan syarikat dagangan yang berpangkalan di Shanghai China iaitu Boce Trade Service Company Ltd untuk merealisasikan usaha itu.

Majlis itu disaksikan oleh Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Chan Foong Hin di Shangri-la Pudong Shanghai pada 13 Jun baru-baru ini.

Sawit Kinabalu melalui Kunak Lipids Sdn Bhd bersedia untuk merevolusikan pengeluaran tokotrienol, dengan menggunakan sisa penapisan minyak sawit.

Pengeluaran berskala besar dijangka bermula pada suku pertama 2025 dan sejajar dengan visi kerajaan untuk memupuk kelestarian ekonomi dan alam sekitar di Sabah.

Kunak Lipids Sdn Bhd adalah satu-satunya syarikat Malaysia yang berdedikasi untuk menghasilkan tokotrienol dengan mengekstraknya daripada sisa minyak sawit secara besar-besaran.

Kunak Lipids menggunakan teknologi proprietari dan peralatan berteknologi tinggi untuk menghasilkan tokotrienol daripada produk sampingan yang ditapis dan mengurangkan sisa alam sekitar sekali gus menyumbang kepada matlamat ekonomi serta alam sekitar negeri.

Menyedari permintaan tinggi untuk tokotrienol di China, Kunak Lipid, dengan sokongan daripada MPOB PORTSIM, mengenal pasti potensi pasaran yang ketara semasa penerokaan pemasaran awal.

Permintaan tinggi yang tidak dijangka untuk pengedaran muncul dari tiga bandar utama, dengan potensi besar adalah di Shanghai.

Semasa lawatan ke Shanghai, rombongan pengurusan kanan dan ahli lembaga Sawit Kinabalu menunjukkan minat terhadap tokotrienol dan fitonutrien lain yang boleh diekstrak daripada minyak sawit.

 Pengeluar kosmetik, misalnya, juga berminat untuk mendapatkan tokotrienol untuk produk mereka.

Selain itu, rombongan itu mengenal pasti permintaan tinggi untuk biodiesel yang diperoleh daripada minyak sawit.

Kunak Lipids Sdn Bhd berada pada kedudukan yang baik untuk mengembangkan pengeluarannya ke kawasan ini, memanfaatkan sumber sisa yang besar daripada kilang kelapa sawit syarikat Sawit Kinabalu untuk memenuhi permintaan pasaran China.

 

https://www.utusanborneo.com.my/2024/06/15/sawit-kinabalu-perintis-pengeluaran-tokotrienol-berskala-besar

 

Sumber : Utusan Borneo

Kuala Lumpur: Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) berkata, pada Mei lalu, stok minyak sawit Malaysia meningkat 0.5 peratus kepada 1.75 juta tan meskipun pengeluaran meningkat 13 peratus.

Peningkatan kecil stok ini disebabkan permintaan mengatasi bekalaan.

"Pengeluaran minyak sawit Malaysia meningkat 203,000 tan pada Mei, manakala gabungan eksport dan penggunaan domestik meningkat 212,000 tan," kata MPOC dalam satu kenyataan.

Menurutnya, harga minyak sawit dijangka terus meningkat pada Jun kerana pertumbuhan pengeluaran di Malaysia dijangka perlahan pada separuh kedua 2024, manakala eksport semakin meningkat.

"Dari Januari hingga Mei 2024, Malaysia menunjukkan pengeluaran minyak sawit dan prestasi eksport baik, dengan peningkatan pengeluaran 9.0 peratus (626,000 tan) dan peningkatan eksport 7.0 peratus (393,000 tan).

"Sebaliknya, Indonesia menyaksikan penurunan pengeluaran minyak sawit mentah 647,000 tan (5.0 peratus) dari Januari hingga Mac 2024, menurut data dari GAPKI.

"Akibatnya, gabungan pengeluaran minyak sawit dari Malaysia dan Indonesia dianggarkan menurun setengah juta tan pada suku pertama 2024.

"Walaupun pertumbuhan pengeluaran Malaysia positif, gabungan peningkatan inventori minyak sawit bagi kedua-dua negara dijangka kecil," katanya.

MPOC berkata, harga minyak biji sesawi (rapeseed), bunga matahari dan kacang soya di pasaran Eropah meningkat masing-masing 6.0 peratus, 8.0 peratus dan 7.0 peratus, masing-masing pada Mei, manakala minyak sawit menurun 4.0 peratus.

"Lebihan harga minyak sayuran lain berbanding minyak sawit meningkat daripada AS$40 kepada AS$115, dan dijangka menyokong pemulihan berterusan eksport minyak sawit Malaysia.

"Anggaran awal pengeluaran minyak dari sumber bijian oleh USDA untuk tahun pemasaran 2024/25 meramalkan peningkatan 4.0 peratus dalam pengeluaran minyak dari sumber bijian global.

"Ini bermakna, stok minyak bijian global diramalkan meningkat 6.0 peratus, mencapai tahap tertinggi dalam satu dekad pada 2024/25, dan bekalan minyak bijian dijangka kekal mencukupi," katanya.

Menurut MPOC, harga minyak sawit diunjurkan mendapat sokongan pada RM3,900 pada Jun, kerana gabungan bekalan dari Malaysia dan Indonesia dijangka ketat pada akhir 2024, selari dengan peningkatan dalam eksport minyak sawit.

 

https://www.hmetro.com.my/bisnes/2024/06/1101403/stok-minyak-sawit-negara-naik-05-peratus

 

Sumber : Harian Metro

PUTRAJAYA – Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan Malaysia (MCBA) serta Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), menahan empat individu dan merampas minyak sawit mentah serta peralatan bernilai RM6.4 juta.

MCBA dalam kenyataan memaklumkan, penahanan dan serbuan melalui Op Taring Palma itu dijalankan di sebuah syarikat memproses minyak sawit di Batu 14, Jalan Labuk, di Sandakan pada petang 7 Jun lepas.

Katanya, serbuan dilakukan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Sabah, Briged Sabah Pasukan Gerakan Am (PGA), Ibu Pejabat Polis Daerah Sandakan dan penguatkuasa MPOB Sandakan mendapati syarikat berlesen itu membuat pembelian minyak sawit mentah daripada pihak tidak berlesen pada harga lebih rendah.

“Antara rampasan adalah sebuah lori muatan tiga tan, tangki 1000 liter (tujuh), pam elektrik dan hos (empat), tong dram (empat), tangki skid berkapasiti 40,000 liter (lima), tangki simpanan berkapasiti 1000 tan (lima) dan anggaran 775.1 tan minyak sawit mentah.

“Empat individu terdiri daripada tiga lelaki warga tempatan dan seorang lelaki warga Indonesia ditahan kerana bersekongkol dalam aktiviti pembelian minyak sawit mentah secara haram,” katanya hari ini.

MCBA berkata, kesemua suspek diserahkan kepada MPOB Sandakan untuk tindakan lanjut. – KOSMO! ONLINE

 

https://www.kosmo.com.my/2024/06/12/minyak-sawit-mentah-peralatan-bernilai-rm6-4-juta-dirampas/

 

Sumber : Kosmo

Putrajaya: Empat lelaki termasuk seorang warga Indonesia ditahan kerana dipercayai terbabit dalam pembelian minyak sawit mentah tidak berlesen di Sandakan, Sabah, Isnin lalu.

Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan Malaysia (MCBA) dalam kenyataan hari ini memaklumkan kesemua mereka ditahan menerusi serbuan di sebuah premis yang menjalankan perniagaan memproses minyak sawit di Batu 14, Jalan Labuk, Sandakan.

Menurut MCBA, dalam serbuan di bawah Op Taring Palma yang dijalankan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi membantu Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) itu, pihaknya turut merampas minyak sawit mentah serta peralatan bernilai RM6.4 juta.

"Siasatan awal mendapati syarikat berlesen itu membuat pembelian minyak sawit mentah daripada pihak tidak berlesen pada harga lebih rendah.

"Antara rampasan adalah sebuah lori muatan tiga tan, tujuh buah tangki dengan isipadu 1,000 liter, empat unit pam elektrik dan hos, empat buah tong dram, lima unit tangki skid berkapasiti 40,000 liter, lima tangki simpanan berkapasiti 1,000 tan dan anggaran 775.1 tan minyak sawit mentah," menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut menyebut kesemua yang ditahan diserahkan kepada MPOB Sandakan untuk tindakan lanjut.

 

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/06/1099927/empat-ditahan-terbabit-pembelian-minyak-sawit-tidak-berlesen#google_vignette

 

Sumber : Harian Metro

KLUANG - Sebanyak 12 pokok kelapa sawit dan 10 batang pokok pisang di kawasan kebun milik penduduk Kampung Melayu Niyor di sini musnah 'dikerjakan' dua ekor gajah pada Selasa.

Ketua Kampung Melayu Niyor, Mohd Isa Mohd Yunos berkata, gajah tersebut mencabut pokok-pokok berkenaan di kebun itu selain turut masuk ke ladang kelapa sawit di Estate Chin Bee untuk mencari makanan.

"Ada yang sempat mengambil video kehadiran gajah dari jarak jauh. Selepas gajah beredar, penduduk mendapati tanaman dirosakkan.

"Gajah yang menceroboh dan merosakkan kawasan tanaman kelapa sawit itu dekat sangat dengan rumah penduduk iaitu hanya terletak 150 meter.

"Mujur gajah tidak masuk kawasan kampung. Ini adalah kali kedua gajah sampai di kawasan tersebut," katanya ketika dihubungi pada Khamis.

Ditanya sama ada gajah berkenaan mempunyai kaitan atau merupakan kumpulan sama dengan empat ekor gajah yang mati dipercayai diracun di Kampung Sri Timur di sini pada Sabtu, beliau berpendapat, gajah yang masuk ke kawasan kebun sawit penduduk itu adalah daripada kumpulan lain.

Tanaman penduduk yang dimusnahkan gajah yang menceroboh kebun di Kampung Niyor, Kluang pada Selasa.

Jelasnya, ini kerana jarak antara Kampung Niyor dan Kampung Sri Timur kira-kira 25 kilometer dan gajah yang mati itu dipercayai datang dari kawasan Kahang.

"Kedudukannya jauh kerana gajah yang ditemui mati itu di jalan menuju ke Kahang manakala gajah yang ditemui berhampiran Kampung Niyor pula di jalan menuju ke Paloh yang ada landasan kereta api berpagar.

"Kalau gajah dari Kahang nak masuk kawasan Kampung Niyor akan jumpa sempadan yang mempunyai landasan kereta api berpagar. Kawasan ini dipisahkan dengan pagar," katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Johor Aminuddin Amin berkata, pihaknya sudah memaklumkan pemilik kebun terbabit dan memberikan khidmat nasihat supaya tindakan mitigasi dilaksanakan.

"Ini melibatkan pemasangan pagar elektrik, membuat parit gajah dan mewujudkan pasukan rondaan. Pihak Perhilitan juga akan menjalankan rondaan pemantauan dan tembak halau dari semasa ke semasa," katanya ketika dihubungi.

Pada Sabtu, empat ekor gajah berkenaan ditemui mati di Kampung Sri Timur dan penemuan bangkai gajah terbabit oleh penduduk kampung tular dalam media sosial.

Aminuddin dilaporkan berkata, bedah siasat terhadap bangkai empat ekor gajah terbabit akan dilakukan bagi menyiasat punca kematian.

Video dua gajah berkenaan masuk ke kawasan kebun sawit tersebut turut tular dan dikatakan kononnya 'merajuk' dan kini berhijrah ke Kampung Niyor selepas empat gajah ditemui mati di Kampung Sri Timur.

 

https://www.sinarharian.com.my/ampArticle/668566

 

Sumber : Sinar Harian