BERITA SAWIT 2024

PETALING JAYA: Orang utan mampu menyesuaikan diri dengan persekitaran di ladang kelapa sawit.

Dapatan itu diperoleh hasil kajian sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), HUTAN.

Yayasan Pemuliharaan Hijau Minyak Sawit Malaysia (MPOGCF) dalam satu kenyataan memaklumkan, tinjauan udara dan di darat mendapati penemuan sarang-sarang di belukar dan kumpulan pokok terpencil di seluruh ladang kelapa sawit di muara Sungai Kinabatangan serta di kawasan pokok nipah. 

“Orang utan menggunakan kelapa sawit sebagai sumber makanan dengan memakan pucuk muda dan buah masak daripada tandan yang gugur atau masih di atas pokok.

“Hasil kajian para penyelidik menemukan sisa buah sawit yang tidak hadam dalam sampel najis orang utan serta kerosakan daun kelapa sawit yang dilakukan oleh orang utan terhadap pokok-pokok matang tidak memberi kesan terhadap penghasilan buah.

“Dalam pada itu, kajian tersebut mendapati taburan populasi orang utan di kawasan ladang kelapa sawit bergantung kepada kewujudan hutan semula jadi dan pokok-pokok lain,” jelas kenyataan itu.

Menurutnya, kajian tersebut adalah kesinambungan penyelidikan yang dijalankan oleh HUTAN dalam Program Pemuliharaan Orang Utan Kinabatangan dari 2008 hingga 2012.

“Kajian penyelidikan ini mendapati pentingnya orang utan berupaya menyesuaikan diri dengan persekitaran mampan di ladang-ladang kelapa sawit,” katanya.

Jelas kenyataan tersebut, penemuan penyelidikan tersebut dinyatakan dalam jurnal serta diterbitkan secara dalam talian oleh Cambridge University Press dengan tajuk Of Pongo, palms and perceptions: a multidisciplinary assessment of Bornean orangutans Pongo pygmaeus in an oil palm context  pada 30 Mei 2014. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/nasional/2024/04/kelapa-sawit-jadi-makanan-rumah-orang-utan/#google_vignette

 

Sumber : Utusan

 

KUALA LUMPUR: Orang utan didapati berupaya menyesuaikan diri dengan persekitaran mampan di ladang kelapa sawit, termasuk menjadikan pokok kelapa sawit sebagai sarang serta memakan buah sawit yang masak.

Ia berdasarkan hasil kajian dijalankan di ladang kelapa sawit matang di sekitar kawasan muara Sungai Kinabatangan, Sabah, oleh sekumpulan penyelidik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dikenali sebagai HUTAN yang terbabit dalam Program Pemuliharaan Orang Utan Kinabatangan mulai 2008 hingga 2012.

"Tinjauan dari udara dan di darat menemukan sarang-sarang orang utan di belukar serta kumpulan pokok terpencil di seluruh kawasan ladang kelapa sawit di muara Sungai Kinabatangan dan kawasan pokok nipah.

"Hasil pemantauan kami di darat mendapati orang utan lebih cenderung bersarang di pokok-pokok jenis lain, haiwan itu turut menggunakan kelapa sawit bagi tujuan ini," menurut jurnal yang ditulis hasil penemuan penyelidikan itu.

HUTAN sedang menjalankan kajian populasi orang utan di Sabah bawah tajaan Yayasan Pemuliharaan Hijau Minyak Sawit Malaysia (MPOGCF) membabitkan peruntukan sebanyak RM1.23 juta.

Pada 8 September 2023, MPOGCF, Jabatan Hidupan Liar Sabah dan HUTAN memeterai Memorandum Perjanjian (MoA) bagi kajian populasi orang utan di negeri itu mulai 2023 hingga 2025.

Kajian itu adalah kesinambungan penyelidikan dijalankan kumpulan penyelidik HUTAN-Program Pemuliharaan Orang Utan Kinabatangan.

Jurnal bertajuk 'Of Pongo, Palms and Perceptions: A Multidisciplinary Assessment of Bornean Orangutans Pongo Pygmaeus in an Oil Palm Context' itu diterbitkan secara dalam talian oleh Cambridge University Press pada 30 Mei 2014.

Jurnal itu boleh dicapai secara dalam talian di laman sesawang Cambridge University Press (https://www.cambridge.org/).

Menurut jurnal itu lagi, orang utan menggunakan kelapa sawit sebagai sumber makanan dengan memakan pucuk muda dan buah masak daripada tandan yang gugur atau masih di atas pokok.

Selain itu, penyelidik turut menemukan sisa buah sawit yang tidak hadam dalam sampel najis orang utan.

"Hasil penyelidikan kami juga menunjukkan bahawa kerosakan daun kelapa sawit yang dilakukan oleh orang utan terhadap pokok-pokok matang, tidak memberi kesan kepada penghasilan buah," tambah jurnal itu.

Satu lagi penemuan menarik ialah kira-kira 90 peratus tanda kehadiran orang utan yang dikenal pasti dalam ladang kelapa sawit, dikesan kira-kira 50 meter dari kawasan belukar.

Jurnal itu juga menyatakan berhubung taburan populasi orang utan dalam kawasan ladang kelapa sawit yang kebanyakannya bergantung pada kewujudan hutan semula jadi dan pokok-pokok lain.

Hasil penyelidikan turut mendapati kebarangkalian pekerja ladang sawit terjumpa orang utan dalam landskap agroindustri berkenaan di Sabah, adalah agak tinggi.

"Peratusan responden boleh dipercayai (90 peratus) yang melaporkan mereka terjumpa orang utan di ladang kelapa sawit di sini adalah agak tinggi berbanding jumlah yang pernah terserempak dengan haiwan sama di hutan Kalimantan (42 peratus)," menurut jurnal itu.

Pada masa sama, jurnal itu turut menyatakan orang utan kelihatan lebih berdaya tahan dalam berdepan situasi perubahan habitat.

 

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/04/1232971/orang-utan-jadikan-pokok-kelapa-sawit-sebagai-sarang-makan-buah

 

Sumber : Berita Harian

DUNGUN: Dua beranak di Bandar Al Muktafi Billah Shah (AMBS) di sini kempunan menikmati hasil tanaman kelapa sawit yang diusahakan apabila musnah diserang gajah liar pada Selasa lalu.

Osman Maliki, 23, berkata, dia dan bapanya, Maliki Said, 56, terkejut apabila melihat banyak pokok kelapa sawit, ubi, pisang dan kelapa musnah dirosakkan gajah liar.

“Masa datang ke kebun, saya tengok banyak pokok tumbang dengan tandan kelapa sawit yang bersepah, memang saya agak terkejut.

“Ada beberapa kesan tapak kaki gajah di sekitar kebun saya. Saya dan ayah agak sedih sebab tanaman ini kita telah usahakan lebih dua tahun dan hasil tanaman pun tak sempat kutip lagi,” katanya ketika ditemui pemberita di kebunnya, di sini, hari ini.

Anak ketujuh daripada sembilan adik beradik itu berkata, kejadian tersebut bukan pertama kali berlaku, malah lebih dua kali kebun seluas kira-kira tujuh hektar itu dimasuki gajah sejak dia dan bapanya mengusahakan tanaman itu.

“Bagi mengelak serangan berulang, kami dah pasang pagar elektrik di sekeliling kebun, namun pada Selasa lalu gajah tersebut turut merempuh dan merosakkan pagar elektrik, mungkin saiznya agak besar.

“Saya dan bapa syak, gajah itu kembali masuk ke kebun kami pada awal pagi Khamis sebab terdapat kesan serangan baharu,” katanya.

Osman berkata, dia dan bapanya bimbang jika gajah tersebut kembali menceroboh kebun mereka.

“Kadangkala saya dan bapa terpaksa berkawal dan membuat unggun api pada waktu malam bagi mengelak gajah kembali serang tanaman,” katanya.

Sementara itu Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Besi, Ghazali Sulaiman berkata, pihaknya telah membuat aduan berkaitan kejadian itu kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) negeri.

“Kita nasihatkan pekebun supaya mengambil tindakan berjaga-jaga dan lebih berhati-hati serta tidak mengambil risiko bertindak sendiri bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku,” katanya. – UTUSAN

 

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/03/1075591/negeri-sembilan-sasar-pulih-2000-hektar-kebun-getah-terbiar#google_vignette

 

Sumber : Harian Metro

KUALA LUMPUR: Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) menggesa pemain industri minyak sawit untuk merebut peluang mengeksport produk tokotrienol sawit ke China selepas mendapat kelulusan untuk mendaftarkan produk itu di republik tersebut baru-baru ini.

Susulan kelulusan diterima pada 13 Mac, tokotrienol sawit (Vitamin E) kini dibenarkan untuk eksport dan digunakan dalam aplikasi makanan di China.

Ketua Pengarah MPOB, Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir, berkata kelulusan itu turut memberi peluang kepada pemain industri untuk memanfaatkan potensi mengukuhkan kedudukan pasaran dan pendapatan mereka dengan ketara dalam antara pasaran terbesar dunia.

"Kelulusan ini antara hadiah terbaik yang dianugerahkan oleh kerajaan China kepada industri sawit Malaysia sempena sambutan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara Malaysia dan China, melambangkan persahabatan yang kukuh dan berkekalan serta saling menghormati dan bekerjasama," katanya dalam kenyataan.

Selain itu, kelulusan menggariskan komitmen dan usaha berterusan sektor minyak sawit Malaysia untuk mencapai kecemerlangan dalam mematuhi piawaian kesihatan dan keselamatan antarabangsa.

Ia turut menunjukkan kerjasama strategik antara badan kerajaan dan pemain industri dalam menghadapi kerumitan akses pasaran global dan kelulusan kawal selia.

Kelulusan pendaftaran produk tokotrienol sawit bukan sahaja membuka ruang baharu kepada industri minyak sawit Malaysia untuk menembusi pasaran China tetapi turut berpotensi memberi impak positif yang ketara kepada ekonomi Malaysia, menurut MPOB.

"Peningkatan eksport tokotrienol ke China boleh membawa kepada peningkatan yang ketara kepada hasil negara, menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi dan kemampanan dalam sektor pertanian," katanya.

Menurut MPOB, agensi itu bersama pemain industri kekal komited untuk memanfaatkan peluang bagi meningkatkan penerimaan produk minyak sawit Malaysia di China dan seterusnya, memastikan pertumbuhan dan kemampanan industri yang berterusan.

-BERNAMA

 

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2024/04/1231669/syarikat-minyak-sawit-digesa-eksport-produk-tokotrienol-ke-china

 

Sumber : Berita Harian

Makanan merupakan salah satu faktor paling penting dalam memastikan kesihatan dalam keadaan baik.

Makanan secara harfiah akan menjadikan siapa kita dan mempengaruhi keadaan kesihatan diri bak kata pepatah, ‘kita adalah apa yang kita makan’ (we are what we eat).

Ketersediaan 17 jenis minyak sayuran dan lemak haiwan di pasaran lebih menyulitkan keadaan di mana pemilihan yang tepat, aplikasi dan pengendaliannya telah dianggap remeh oleh sesetengah komuniti.

Justeru, usaha memberi pendedahan kepada komuniti berkenaan industri sawit, telah pun direalisasikan barisan penyelidik Universiti Malaya (UM) iaitu Dr Noordini Mohamad Salleh (Ketua Penyelidik),

Profesor Madya Dr Cheng Sit Foon dan Dr Muhammad Aqmal Othman melalui projek penyelidikan OleoRangers@UM Living Lab.

OleoRangers@UM Living Lab ditubuhkan di bawah peruntukan penyelidikan yang disalurkan Pusat Jalinan Masyarakat UM (UMCares) untuk memberi kesedaran tentang minyak masak daripada pelbagai aspek sekali gus melahirkan komuniti berpengetahuan tinggi tentang apa yang mereka makan.

Melalui soal selidik yang telah dijalankan, secara amnya telah menunjukkan komuniti masih mempunyai ruang memperkasakan ilmu dan pemahaman mengenai minyak masak yang lazimnya digunakan dalam penyediaan makanan harian.

Terdapat kekeliruan jelas dan amalan buruk dalam pemilihan, penggunaan dan pengendalian minyak masak.

Tambahan pula, dengan pengaruh media sosial yang sering merendahkan kebaikan minyak sawit berbanding dengan minyak lain seperti minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak canola dan minyak bunga matahari.

Untuk mencapai matlamat tersebut, pameran Navigating Sustainability: The Palm Oil Map to a Greener Future diadakan di Dataran Sains, UM bertujuan memberi kesedaran dalam pemilihan, penggunaan dan pengendalian minyak masak yang betul dalam komuniti.

Pameran julung kali diadakan itu bertemakan Awareness Creation, Knowledge Enhancement and Optimum Utilisation of Cooking Oils telah mendapat sokongan padu Malaysian Oil Scientists’ and Technologists’ Association (MOSTA), Malaysian Palm Oil Council (MPOC) dan Profes Lipid Sdn Bhd.

Program ini menyumbang kepada pencapaian Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) melibatkan SDG 12: Penggunaan dan Pengeluaran Bertanggungjawab dan SDG3 - Kesihatan Dan Kesejahteraan Yang Baik.

Sementara itu, sepanjang Navigating Sustainability: The Palm Oil Map to a Greener Future berlangsung, pameran dihadiri Presiden MOSTA, Tan Sri Profesor Emeritus Datuk Dr Augustine S H Ong diiringi barisan pengurusan tertinggi Fakulti Sains, UM.

Manakala pengunjung yang terdiri daripada staf akademik, staf bukan akademik, pelajar siswazah dan pasca siswazah meluangkan masa hadir ke pameran tersebut.

Orang ramai berpeluang belajar secara dekat dengan melihat sampel pameran, poster yang menarik serta diberi penerangan terperinci oleh pasukan OleoRangers.

Bagi menjadikan pameran ini lebih menarik, permainan yang bersifat interaktif turut disediakan.

Diharapkan penganjuran pameran sebegini dapat memberi kesedaran dan pengetahuan kepada orang ramai mengenai industri sawit dan minyak masak.

 

https://sinarbestari.sinarharian.com.my/ampArticle/643658

 

Sumber : Sinar Bestari