KUCHING: Timbalan Premier Datuk Amar Douglas Uggah Embas menyokong penuh kemajuan dan pelaksanaan teknologi baharu dalam industri lada negeri.

Uggah berkata, industri itu amat penting kepada negeri dan pekebun luar bandar yang sejak sekian lama bergantung kepada komoditi tersebut untuk meraih pendapatan.

Menurutnya, beliau telah diberitahu oleh Ketua Pengarah Lembaga Lada Malaysia (MPB) Vincent Sawat bahawa pihaknya akan merealisasikan penggunaan teknologi baharu dalam penanaman lada. 

"MPB misalnya, menjalankan projek perintis untuk mengaplikasi Internet Benda (IoT) dan kaedah moden seperti fertigasi di Semenggok, Kuching dan di Sarikei," ujarnya selepas merasmikan ceramah Pembangunan Industri Lada yang diadakan di Rumah Joseph Sanda di Jambu Kerampak di Layar, Betong hari ini.

Hadir sama Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom dan Ahli Parlimen Betong Dr Richard Rapu. 

Uggah menambah, teknologi baharu itu akan menjadi talian hayat baharu bagi industri terbabit.

"Saya telah diberitahu bahawa dengan teknologi baharu, petani boleh menjangkakan dapat menuai kira-kira empat kilogram bagi setiap pokok lada berbanding purata dua kilogram pada masa ini.

"Ini boleh menarik petani muda baharu yang akan menanam tanaman baharu," katanya.

Sementara itu, Uggah berkata Agensi Pembangunan Bahagian Betong (BDDA) telah memperuntukkan sejumlah RM3 juta untuk membantu pembangunan industri itu di Betong.

Ia juga katanya, bagi melengkapi usaha MPB dan Jabatan Pertanian. 

"Kita mahu menggalakkan lebih ramai anak muda baharu dalam penanaman lada. 

"Mereka boleh menghasilkan tanaman baharu untuk menghasilkan kualiti yang lebih baik dengan kuantiti lebih banyak," katanya.

Beliau menambah, pihaknya juga mahu membantu petani sedia ada mengatasi aliran menurun dalam kitaran harga pasaran supaya mereka dapat mengekalkan ladang.

"Di kawasan saya (Bukit Saban), lada masih merupakan tanaman yang sangat penting. 

"Ia telah menyediakan dan akan terus memberikan mereka (petani) pendapatan untuk perbelanjaan harian," katanya.

Dalam ucapannya pada majlis itu, Uggah menyeru MPB agar menghasilkan sistem sokongan bagi harga lada.

Ini katanya, akan membolehkan petani terlibat untuk terus memperoleh sedikit pendapatan apabila harga komoditi turun di pasaran, sekali gus membantu ekonomi negara.

Menurut statistik MPB, Sarawak merupakan pengeluar lada terbesar di negara ini dengan sekitar 38,277 petani yang mengusahakan 8,015 hektar tanah.

Sarawak diunjurkan mengeluarkan 31,900 tan metrik lada tahun lepas dengan Bahagian Betong merupakan antara pengeluar terbesar negeri dengan sejumlah 2,338 petani yang mengusahakan kawasan seluas 659.7 hektar.

Pada majlis sama, Uggah turut menyampaikan geran MPB berjumlah RM1.737 juta kepada pelbagai kategori penanam dan pengeluar lada.

 

https://www.utusanborneo.com.my/2024/02/23/uggah-sokong-penuh-penggunaan-teknologi-baharu-dalam-industri-lada

 

Sumber : Utusan Borneo