BERITA LADA 2024

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Iya ti mega Menteri Pekara Wang Enggau Ekonomi Baru Kedua madah, Kaunsil Lada Malaysia (MPB) udah bejalaika projek pemungkal ngena aplikasyen Internet of Thing (IoT) sereta chara moden baka fertigasyen di Semengok, Kuching enggau Sarikei.

“Tuai Direktor MPB, Vincent Sawat madah ke sida udah bejalaika pengawa tu.

“Industri tu beguna endar ngagai nengeri enggau pekebun menua pesisir ti ngelama tu bepanggai ngagai komoditi ngulihka penatai pemisi,” ku iya.

Uggah bejaku munyi nya rambau aum pemberita pengudah bejadika licha Pemansang Industri Lada di Rumah Joseph Sanda di Jambu Kerampak, Layar ditu tadi.

Ku iya, teknologi baru nya deka nyadi pekara beguna ngagai industri kelebih agi ba pengeluar sereta kualiti lada ti manah.

 

https://suarasarawak.my/asil-lada-belipat-ngena-teknologi-baru/

 

Sumber : Suara Sarawak

KUCHING: Timbalan Premier Datuk Amar Douglas Uggah Embas menyokong penuh kemajuan dan pelaksanaan teknologi baharu dalam industri lada negeri.

Uggah berkata, industri itu amat penting kepada negeri dan pekebun luar bandar yang sejak sekian lama bergantung kepada komoditi tersebut untuk meraih pendapatan.

Menurutnya, beliau telah diberitahu oleh Ketua Pengarah Lembaga Lada Malaysia (MPB) Vincent Sawat bahawa pihaknya akan merealisasikan penggunaan teknologi baharu dalam penanaman lada. 

"MPB misalnya, menjalankan projek perintis untuk mengaplikasi Internet Benda (IoT) dan kaedah moden seperti fertigasi di Semenggok, Kuching dan di Sarikei," ujarnya selepas merasmikan ceramah Pembangunan Industri Lada yang diadakan di Rumah Joseph Sanda di Jambu Kerampak di Layar, Betong hari ini.

Hadir sama Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom dan Ahli Parlimen Betong Dr Richard Rapu. 

Uggah menambah, teknologi baharu itu akan menjadi talian hayat baharu bagi industri terbabit.

"Saya telah diberitahu bahawa dengan teknologi baharu, petani boleh menjangkakan dapat menuai kira-kira empat kilogram bagi setiap pokok lada berbanding purata dua kilogram pada masa ini.

"Ini boleh menarik petani muda baharu yang akan menanam tanaman baharu," katanya.

Sementara itu, Uggah berkata Agensi Pembangunan Bahagian Betong (BDDA) telah memperuntukkan sejumlah RM3 juta untuk membantu pembangunan industri itu di Betong.

Ia juga katanya, bagi melengkapi usaha MPB dan Jabatan Pertanian. 

"Kita mahu menggalakkan lebih ramai anak muda baharu dalam penanaman lada. 

"Mereka boleh menghasilkan tanaman baharu untuk menghasilkan kualiti yang lebih baik dengan kuantiti lebih banyak," katanya.

Beliau menambah, pihaknya juga mahu membantu petani sedia ada mengatasi aliran menurun dalam kitaran harga pasaran supaya mereka dapat mengekalkan ladang.

"Di kawasan saya (Bukit Saban), lada masih merupakan tanaman yang sangat penting. 

"Ia telah menyediakan dan akan terus memberikan mereka (petani) pendapatan untuk perbelanjaan harian," katanya.

Dalam ucapannya pada majlis itu, Uggah menyeru MPB agar menghasilkan sistem sokongan bagi harga lada.

Ini katanya, akan membolehkan petani terlibat untuk terus memperoleh sedikit pendapatan apabila harga komoditi turun di pasaran, sekali gus membantu ekonomi negara.

Menurut statistik MPB, Sarawak merupakan pengeluar lada terbesar di negara ini dengan sekitar 38,277 petani yang mengusahakan 8,015 hektar tanah.

Sarawak diunjurkan mengeluarkan 31,900 tan metrik lada tahun lepas dengan Bahagian Betong merupakan antara pengeluar terbesar negeri dengan sejumlah 2,338 petani yang mengusahakan kawasan seluas 659.7 hektar.

Pada majlis sama, Uggah turut menyampaikan geran MPB berjumlah RM1.737 juta kepada pelbagai kategori penanam dan pengeluar lada.

 

https://www.utusanborneo.com.my/2024/02/23/uggah-sokong-penuh-penggunaan-teknologi-baharu-dalam-industri-lada

 

Sumber : Utusan Borneo

BETONG: Pembangunan serta pengenalan teknologi baharu dalam industri lada mampu meningkatkan produktiviti serta pendapatan para pekebun yang bergantung kepada komoditi ini.

Timbalan Premier Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, teknologi baharu yang akan dibangunkan bakal menjadi talian hayat baharu bagi industri berkenaan.

“Saya telah diberitahu oleh Ketua Pengarah Lembaga Lada Malaysia (MPB) Vincent Sawat bahawa mereka sedang melakukan ini.

“MPB menjalankan projek perintis untuk mengaplikasikan Internet Benda (IOT) dan kaedah moden seperti fertigasi di Semengok di Kuching dan di Sarikei.

Uggah dan Rundi ketika memetik buah lada selepas menyempurnakan Program Randau Pemansang Industri Lada Bahagian Betong.

“Industri ini amat penting kepada negeri dan para pekebun luar bandar yang sekian lama bergantung kepada komoditi untuk mendapatkan pendapatan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Randau Pemansang Industri Lada Bahagian Betong di sini, hari ini.

Tambahnya, teknologi baharu ini dijangka boleh menuai hampir empat kilogram lada bagi setiap pokok yang ditanam berbanding purata pada masa ini, dua kilogram.

“Langkah ini pasti dapat membantu para petani, sekali gus menarik minat generasi muda untuk melibatkan diri dalam tanaman baharu berkualiti yang lebih baik dengan kuantiti yang lebih banyak,” katanya.

 

https://suarasarawak.my/pembangunan-teknologi-baharu-dalam-industri-lada-beri-manfaat-kepada-petani/

 

Sumber : Suara Sarawak