GUA MUSANG: Kira-kira 400 penoreh dan pekebun getah di Rancangan Pemulihan Tanah (RPT) Kesedar Sungai Terah di sini mendakwa pendapatan mereka terjejas susulan kemarau apabila susu getah yang ditoreh berkurangan.

Pekebun, Ahmad Fauzi Sal­leh, 73, berkata, situasi itu me­nyebabkan ada dalam kalangan mereka mengambil keputusan berehat sementara sejak bulan lalu akibat kekurangan hasil.

“Setiap kali musim panas, penghasilan susu getah menurun dan hasil yang diperoleh berkurangan sehingga 50 peratus.

“Ketika ini susu getah yang ditoreh cepat kering dan berhenti mengeluarkan susu. Ka­­lau dalam keadaan biasa, pe­noreh boleh menoreh getah selang sehari. Namun kini, dalam tempoh tiga hari sekali baru boleh menoreh,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Seorang lagi pekebun, Mohd. Rosdi Ayub, 54, berharap kerajaan dapat menyediakan insentif atau bantuan bagi me­ringankan beban mereka yang terjejas.

Katanya, penoreh kini ter­sepit dengan pendapatan tidak menentu dan perlu menyara keluarga.

“Saya harap kerajaan dapatlah mempertimbangkan ca­da­ngan ini dan dapat meringan­kan beban kami menjelang bulan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri ini.

“Apabila tidak dapat be­kerja setiap hari hasil getah juga berkurangan malah pendapatan lebih rendah berban­ding dahulu. Sebelum musim panas, pendapatan kami men­cecah RM1,000 tetapi kini ha­sil susu sangat sedikit,” ujar­nya.

Sebelum ini, media mela­porkan kerajaan disaran mempertimbangkan insentif khas kepada penoreh getah dan pekebun kecil yang terjejas pendapatan sehingga 50 peratus akibat fenomena cuaca panas. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/nasional/2024/03/susu-getah-kurang-jejaskan-rezeki-400-penoreh-pekebun/

 

Sumber : Utusan